Biber gazını ithal ettiğimiz Brezilya'da zamlara karşı öğrenciler ayaklandı

Biber gazını ithal ettiğimiz Brezilya'da zamlara karşı öğrenciler ayaklandı
18 Haziran 2013 12:41

Brezilya’nın Sao Paolo kentinde öğrencilerin bilet zamlarını protesto etmek için başlattıkları eylem genişleyerek sürüyor.

Ücretsiz paso talebiyle Passe Livre (Serbest geçiş) hareketinin öncülüğünde başlayan Sao Paolo eylemlerinden sonra, bu kez yüzbinlerce Brezilyalı herhangi politik bir öncü olmadan sosyal medyada örgütlenerek, Sao Paolo, Rio de Janeiro, Brasillia, Fortaleza ve Salvador gibi büyük şehirlerin meydanlarını doldurdu. Başkent Brasilia’da göstericiler meclis binasının çatısına çıktı, Rio de Janeiro’da yerel meclis binasının kapısı ateşe verildi.

Başkent Brasilia’daki eylemde 200 kadar gösterici ulusal meclis binasının çatısına çıktı. Belo Horizonte’de polis,  göstericilerin  Nijerya-Tahiti maçının oynandığı  Mineirao Stadı’na giriylerini engellemek için biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

RİO DE JANEİRO’DA YEREL MECLİS BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Brezilya’nın son 20 yılının en kitlesel gösterisi olan eylemler Sao Paolo ve Rio de Janeiro kentlerinde yoğunlaştı. Brezilya1992’de Ferando Colllor de Melo hükümeti yolsuzlukları protesto eylemlerinden beri kitlesel gösterilere sahne olmuyordu. 60 bin kişinin katıldığı Sao Paolo’daki gösterilerde barış havası hakimdi. Gündüz saatlerinde Sao Paolo valisi Jose Rodrigues Alcmin polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmayacağını açıklamıştı.

Rio de Janeiro’da yüzbin kişi şehir merkezi Cinelandia’ya yürüdü. Gösteri sırasında punkçı olduğu söylenen bir grup Rio de Janeiro yerel meclis binasının kapısını ateşe verdi. Polis göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahele etti.

EĞİTİM VE SAĞLIK KUPADAN ÖNEMLİDİR

Brezilya’da hükümeti protesto eylemleri, Konfedarasyon Kupası öncesi Sao Paulo’da otobüs, tren ve metro ücretlerinin 1,5 dolardan 1,6 dolara çıkartılması ile başladı. Ücretsiz paso eylemi yapan öğrencileri biletlere yapılan zamlar adeta çılgına çevirdi. “Derdimiz 20  kuruş değil, haklarımızı almak” sloganıyla zamları protesto eden öğrencilere yönelik polisin sert tutumu eylemlerin hızla diğer şehirlere sıçramasına yol açtı. Konfedarasyon Kupası maçlarıyla da birlikte bir süredir gündem olan Dünya Kupası bütçesi tartışmaları yeniden alevlendi. Hükümetin bağışlardan, sponsorlardan ve özel kuruluşlardan karşılama sözü verdiği  15 milyar dolarlık Dünya Kupası bütçesi kamu fonlarından çıkınca, tepkiler büyüdü. Kupaya bir sene kalmasına rağmen, hala gerekli hazırlıkların tamamlanmamış olması, stad inşaatlarındaki savsaklamalar, yolsuzluk şüphelerini de artırdı. “Eğitim ve sağlık kupadan önemlidir” diyen göstericiler, Dünya Kupası’na harcanacak paranın eğitim ve sağlık ve yoksullar için konut yapımına aktarılmasını istiyorlar.