CHP’li Emir: İktidar deprem hattının adını bile anmıyor!

CHP’li Emir: İktidar deprem hattının adını bile anmıyor!
9 Nisan 2024 10:08

Ortak deprem hattına yönelik soruyu cevaplayan Bakan Uraloğlu, bakanlığın çalışmaları ile ilgili bilgi vermedi. Uraloğlu, “Elektronik haberleşme alanındaki işletmeciler sorumludur” dedi

 

 

Fotoğraf: Murat Emir X

 

 

İstanbul’da beş yıl önce meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından tüm yurtta yaşanan iletişim kesintisi üzerine iktidar, “ortak deprem hattı” sözü vermişti. Verilen sözün üzerinden beş yıl geçmesine rağmen henüz bir açıklama yapılmadı. Ortak deprem hattına ilişkin gelişmeleri soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in sorusunu yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yükümlülüğün işletmecilerde, denetimin ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sorumluluğunda olduğunu söylemekle yetindi.

 

 

GSM OPERATÖRLERİNE 15 MİLYON TL CEZA VERİLMİŞTİ
İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde 5.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, deprem sonrası, bazı bölgelerde 3 güne varan ve tüm yurdu etkileyen iletişim kesintisi yaşanmış, GSM operatörlerine de bu kesinti nedeniyle toplam 15 milyon TL para cezası uygulanmıştı. Yaşanan bu kesinti üzerine Dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, en geç 6 ay içerisinde ‘ortak hat’ kurulacağını ve kurulacak bu hat ile afet anlarında yaşanabilecek kesintilerin önüne geçileceğini söylemişti. Yine Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ortak hattı kısa sürede hayata geçireceklerinin sözünü vermişti.

 

 

BAKAN: İŞLETMECİLER SORUMLU
Ortak deprem hattına yönelik soruyla ilgili sorumluluğu işletmecileri ve BTK’ye yükleyen Uraloğlu, bakanlığın çalışmaları ile ilgili bilgi vermedi. Uraloğlu, “Ülkemizde elektronik haberleşme alanında faaliyet gösteren işletmeciler, ilgili mevzuat ve yetkilendirmeye ilişkin hükümler kapsamında afet ve acil durumlara yönelik iş sürekliliği planlamalarını yapmakla yükümlü olup, işletmecilerin bu kapsamdaki çalışmaları ve planlamaları takip edilerek BTK tarafından denetlenmektedir” ifadesini kullandı.

 

 

6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE DE KESİNTİ YAŞANMIŞTI
Verilen sözlerin üzerinden beş yıl geçmesine karşın halen bir adım atılmamış olmasını eleştiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından da deprem bölgesinde günlerce iletişim sağlanamadığını hatırlattı. Murat Emir, “Ne bakanlık ne de BTK işletmecilere söz geçirebiliyor. Hiçbir kurum bu konuda bir adım atmıyor” dedi. Muhalefetin tüm ikaz ve uyarılarına karşın Türk Telekom’un iktidar tarafından özelleştirildiğini ve Lübnanlı Hariri ailesine peşkeş çekildiğini savunan Emir, “Özel şirketler de şimdi kamusal bir sorumluluk olan bu alanda adım atmıyor, atmak istemiyor ve yatırım yapmıyor. Madem özel sektöre bu işleri yaptıramayacaktınız neden Türk Telekom’u özelleştirdiniz. Olası bir depremde yaşanacak iletişim kesintisi sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzlukların hesabını nasıl vereceksiniz?​” ifadesini kullandı.