Bu durum bizde olsaydı

Bu durum bizde olsaydı
5 Ekim 2015 17:30

Alman Sol Parti milletvekili Katrin Kunert hakkında Federal Alman Savcılığı dava açmış.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Dünkü gazetelerde vardı; olay şu…

 

 

Alman Sol Parti’li Kunert Federal Alman Parlamentosu’na bir soru önergesi vererek, Türkiye’nin Suriye’deki muhalif gruplara yaptığı silah sevkiyatı hakkında sorular soruyor.

 

 

Tabii, silah sevkiyatından, Türkiye’deki hükümetin Suriye’de Kürtlere karşı da savaşan İslamcı gruplar olduğu açık.

 

 

Şu da açık ki, Alman Milletvekili Kunert Kürtleri destekleyen birisi.

 

 

Neyse, soru önergesini veriyor ve istediği bilgiler son derece hassas ve Alman devletinin kamuoyuyla paylaşmayacağı bilgiler.

 

 

Çünkü söz konusu bilgiler Türkiye’deki hükümetin yaptığı gizli silah sevkiyatına dair ve Alman devletinin bu tür bilgileri ifşa etmesi Türkiye’deki hükümet ile arasındaki ilişkiyi fena bozar.

 

 

Ancak Alman yasalarına ve uygulamalarına göre milletvekillerinin sorduğu her soruya cevap verilmek durumunda.

 

 

İşte bu çapraz durumda çözüm olarak şu var ki Almanya’da, bir milletvekili devlet gizliliği içeren bilgiler isterse, devlet istenen bilgiyi veriyor ancak bu bilgileri Alman Parlamentosu’nun “Gizli bilgiler” bölümüne yolluyor.

 

 

Soru önergesini veren milletvekili de sorusunun cevabını almak için parlamentonun bu gizli bilgiler bölümüne giderek, yollanan cevabı orda okuyor.

 

 

Ancak cevabın bulunduğu yazılı belgenin kendisini veya fotokopisini alamıyor.

 

 

Sadece okumaya ve öğrenmeye hakkı var ama ama bunu elinde bulundurma ve başkalarına veya kamuoyuna verme hakkı yok.

 

 

İşte söz konusu Alman Sol Parti’li milletvekili Kunert’in Türkiye’den Suriye’ye yollanan silahlara dair sorduğu sorunun cevabı da bu şekilde, parlamentonun gizli bilgiler bölümüne geliyor ve Kunert oraya giderek kendisine devlet tarafından yollanan bilgileri okuyor, görüyor, inceliyor.

 

 

Ancak cevabın yazılı olduğu belgeleri alması yasak.

 

 

Fakat Alman milletvekili Kunert kendisine yollanan bilgileri okumasından kısaca bir süre sonra Kunert’e yollanan cevapta bulunan belge ve bilgiler PKK’ya yakın bir gazetede yayınlanıyor.

 

 

Belli ki, Alman devleti Alman milletvekili Kunert’e yolladığı cevapta Türkiye’den Suriye’ye giden gizli silahların listesini vermiş.

 

 

Milletvekiline verilen gizli cevap, ama, PKK’nın eline geçmiş.

 

 

İşte bu noktada Federal Alman Savcılığı Milletvekili Kunert hakkında Alman devletinin gizli bilgilerini PKK’ya sızdırmaktan soruşturma açmış.

 

 

Milletvekili Kunert bu bilgileri PKK’ya vermediğini söylüyor ama savcılık bu ifadeyi kabul etmiyor ve araştırıyor.

 

 

Sadece Kunert değil, tüm Sol Parti savcılığın merceği altında.

 

 

Şimdi bu olay bizim açımızdan şu bakımlardan çok önemli…

 

 

1-Bizde milletvekillerinin soru önergeleri çok sıkılıkla gizlilik nedeniyle cevaplanmıyor. Bize sağlıklı bir demokrasi için bu konuda düzenlemeler lazım (bela başımızdan gittikten sonra tabii)

 

 

2-Devletten gelen gizli bilgileri cep telefonu aracılığı ile arkadaşına, akrabasına, komşusuna vs. aktarmayacak bir milletvekili kültürü ve bu kültür ihlal edildiğinde uygulanacak müeyyideler lazım. Çünkü demokrasilerde milletvekillerinin bilgi almasını engelleyecek bahanelerin ortadan kalkması lazım.

 

 

3-Bu olayla şunu da öğrendik ki, Tayyip Erdoğan ve ekibinin Suriye’ye yolladığı silahların dökümü Alman devletinin elinde de var. Dünya kaynıyor, biz ise hala esiriz. Ve, ülkemizin kaderine etki edemiyoruz.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan