Sarıgül Yumruk Yedi Gözü Morardı

Sarıgül Yumruk Yedi Gözü Morardı
15 Aralık 2011 12:45

Tarihte bugün 15 aralık 1987’de dolar Cumhuriyet tarihinde ilk kez 4haneli rakama ulaşmış ve Merkez Bankası dolar satış kurunu 1oo lira 3 kuruşa yükseltmişti. Bugün ise Avro’nun AB içindeki mali ve poltik krizler nedeniyle değer kaybetmeye başlaması ve Türkiye’nin dış ticaret açığının şişmeye devam etmesi nedeniyle 1$=2 TL seviyesine gelecek gibi!

Tarihte bugün 15 aralık 1987’de dolar Cumhuriyet tarihinde ilk kez 4 haneli rakama ulaşmış ve Merkez Bankası dolar satış kurunu 1000 lira 3 kuruşa yükseltmişti. Bugün ise Avro’nun AB içindeki mali ve poltik krizler nedeniyle değer kaybetmeye başlaması ve Türkiye’nin dış ticaret açığının şişmeye devam etmesi nedeniyle 1$=2 TL. seviyesine gelecek gibi!

 

O tarihlerde darbeci Kenan Evren Cumhurbaşkanı, rahmetli Turgut Özal ise Başbakandı. Demirel’in liderliğindeki DYP ise 12 Eylül sonrası toparlanma çabası içindeydi. SHP ise Erdal İnönü’nün liderliğinde ciddi muhalefet yapmaktaydı. 14 Aralık günü seçimle yenilenen meclis ilk oturumunu yapmak için toplanmıştı toplanmasına ama oldukça gergin açılmıştı.

 

Şimdinin populer ve başarılı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise SHP Divan Katibiydi ve milletvekillerini sırayla anons etme kuralına uymayan ANAP’lı Katip Nurhan Tekinel ile tartışmaya başlamıştı ve arbedede yumruk yiyen Sarıgül’ün bir gözü morarmıştı.

 

 

 

 

O gün SHP’li Deniz Baykal ve Hikmet Çetin  86 oyla grup başkanvekili seçilmişlerdi. Daha sonra ikisi de CHP Genel Başkanlığı görevinde bulunacaklardı.

 

Başbakan Özal, ise ‘Türkiye’nin döviz sıkıntısı yok aslında,  550 milyon $ döviz fazlası var’diye iyimser mesajlar vermeye çalışıyordu. Aslında bir nevi bugünkü Başbakanımız gibi kriz teğet geçecek türü, kamuoyuna moral pompalıyordu.

 

Muahalefet ise, bankacılar ve ihracatçıların sunni döviz sıkıntısı yaratarak bir gecede  milyarlarca avanta ede etme peşinde olduklarından yakınarak işte Özal tipi kalkınma ve liberalizm eleştirisinde bulunuyordu. Halkın büyük fedakarlığı sayesinde sağlanan ihracat dövizlerinin, dışarda tutulup getirilmediğinden yakınan muhalifler, önceden devalüasyon haberi alan banka sahiplerinin devalüasyon olacak diye  bankalar kasalarına giren dövizi satmıyor diye yakınmaktaydılar.

 

İşte tüm bu tartışmalar sonucu, Merkez Bankası $ın efektif satış kurunu 1000 lira 13 kuruş olarak açıkladı. Önceki gün ise $ın Merkez Bankası efektif satış kuru 996 lira 43 kuruş idi.

 

 

Alamut kalesi Moğollar’ca yıkıldı

 

 

  15 Aralık 1256’da gene bugün Haşşaşilerin yani Hasan Sabbah’ın kartal yuvası olan Alamut Kalesi, Moğollar tarafından yıkılmıştı. Bilindiği üzere Hasan Sabbah İran’da yaşayan ve özellikle Selçuklu’nun başına bela olmuş, dünyanın ilk teröristidir. Sabbah, dünyanın ilk intihar komandolarını da yetiştiren kişidir. Hatta bu nedenle İngilizce’de suikastçı anlamına gelen Assasin sözcüğü de buradan gelmektedir.

 

Evet, gazete arşivlerini okumak, bu anlamda bugünü analiz etmek adına bizlere güzel mesajlar vermekte.

 

Engin Balım H&H