CHP’li Taşcıer: Toplum baskısı erken seçimi getirebilir

CHP’li Taşcıer: Toplum baskısı erken seçimi getirebilir
3 Nisan 2024 10:12

BBC Türkçe’ye seçim sonuçlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, başarıdaki en büyük payın, CHP’li belediyelerin 5 yıl boyunca izlediği sosyal belediyecilik yaklaşımı olduğu görüşünde.

 

 

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK), “çalışma ve sosyal güvenlikten sorumlu gölge bakan” olan Taşcıer, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere CHP’li belediyelerin gıda, et, doğalgaz yardımından kreş hizmetlerine kadar, dar gelirli kesimlerin “hayatlarına dokunan, ekonomik sıkıntılarının yükünü hafifleten” politikalarının seçmende karşılık bulduğunu söylüyor.

Başarılarında iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kötü politikalarına duyulan tepkinin de etkisi olduğunu kaydeden Taşçıer, “Yerel yönetimlerin başarısıyla, CHP olarak seçmene “Daha iyisini yapabiliriz” duygusunu vermişiz, bir önyargıyı kırmışız aslında” diyor ve ekliyor:

“Biz sahada da görüyorduk. CHP’ye hayatı boyunca oy vermeyen aldığımız öyle iller var ki…Yaşam tarzına ters gören anlayışın oyunu alabildiysek, doğru yoldayız demektir. Bunda da en önemli katkının partideki değişim ve özeleştiri yapılması olduğunu düşünüyorum. CHP’nin genel seçim sonrası özeleştiri yapmış olması kıymetli.”

Taşçıer, AKP’nin, seçimi kaybetmemek için emeklilere zam yapmaktan kaçınmayacağını ancak “kasanın boş” olması nedeniyle artık bu olanağın elinde olmadığına da işaret ediyor.

CHP’nin şu anda “erken seçim çağrısı” gibi bir tartışması olmadığını belirten Taşçıer, yine de toplumsal baskının bunu zorlayabileceğini dile getiriyor:

“Genel başkanımız yola çıktığında iddiası yüzde 25’lik cam tavandı. Şimdi CHP yarım asırdan sonra birinci parti oldu. Erken seçim sadece CHP’nin dillendirmesiyle olmaz. Cumhurbaşkanı, ‘4 yıllık seçimsiz bir süreç’ dedi. Anayasa’da erken seçimin koşulları belli.

“AKP de bu seçimin böyle olabileceğini öngörebilirdi ve zam yapabilirdi. Ama yapamadı çünkü ekonomi çökmüş durumda. Seçimlerden sonra iktidarın değişebileceğine olan inanç artık bu iktidarı tutmaya yetmeyecek. Ekonomideki bu durum, öyle bir toplumsal krize dönüşecek ki, bizim çağrımızla değil, toplumsal baskıyla bir erken seçime dönüşecek süreç öngörüyorum.”

Taşçıer, CHP’li yeni belediyelerin de “rüştünü ispat ederek” başarılı hizmetler vermesinin, partisini ilk seçimde iktidara taşıyacağı görüşünde.