İlaçta kriz büyüyor!

İlaçta kriz büyüyor!
2 Haziran 2022 09:03

İlaç firmaları, şubat ve nisan ayında yapılan zamların ardından artan döviz kuru nedeniyle yeniden ilaca zam yapılmasını istiyor. Zam bekleyen firmalar piyasaya az sayıda ilaç sürüyor. Üç büyük kentin eczacı odası, birçok ilacın bulunamadığını belirtiyor.

 

 

Artan döviz kuru ve ekonomideki kötü gidişat nedeniyle ilaç krizi de sürüyor. Geçen haftalarda İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası bir açıklama yaparak, Sağlık Bakanlığı’nın şubat ayında 6,29 TL’ye sabitlediği ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kuruna zam yapılmasını talep etti. Açıklamada, “Sektörün artık buna dayanacak gücü kalmadı” denilerek ilaç üretimi ve tedarikinde sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

Eczacılar ise birçok ilacın piyasada bulunamadığını, artan maliyetler nedeniyle ilaç firmalarının üretim yapmadığını veya az sayıda ilaç ürettiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, İstanbul, Ankara ve İzmir eczacı odalarının yöneticileri, yurttaşların ilaç bulabilmek için eczane eczane gezdiğini ve birçok eczanenin de batma noktasına olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, BirGün’den Oktay Evsen’e yaptığı açıklamada, “Maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, çok sayıda ilaç firması ürettiği ve ithal ettiği ilaçları ya hiç getirmiyor ya da çok az, hastaların ihtiyaçlarını karşılayamayacak miktarda piyasa veriyor” dedi.

 

 

ECZANELER BATIYOR

 

 

Şubat ayında yapılan zammın ardından nisan ayında da 508 kalem ilaca zam yapıldığını hatırlatan Şeker, “İlaç firmaları haziran ayında ilaca yüzde 30 zam istiyor. Birçok ilaç bulunamıyor. Örneği bir tüp bebek ilacı aradık geçen günlerde. İstanbul’daki birçok eczaneye de sorduk ve hiçbir yerde bulamadık. Aradığımız ilacı bulsak bile çok az sayıda bulabiliyoruz. Hastalar aylardır bu çaresizliği yaşıyor. Hastalar artık ecza eczane gezmeye alıştı” diye konuştu. Eczanelerin ekonomik olarak zor durumda olduğunu da vurgulayan Şeker, sözlerini şöyle tamamladı: “2009 yılından beri ilaç fiyatlarına zam geldikçe eczacıların karlılığı azalıyor. Eczacılar arabaları vs. satmaya başladı. Böyle giderse sene sonuna doğru birçok eczacı kepenk indirir. Kitlenen sistemin altında biz de hasta da eziliyoruz. Ayrıca unutulmasın, Türkiye’de 26-27 bin eczane var. Personelimizle birlikte yaklaşık 100 bin kişinin ekmek kapısı. Burayı eczane çalışanlarının ve eczacıların ailelerini de dahil edersek, eczaneler yaklaşık 500 bin kişinin geçim kapısı demek.”

 

 

FİRMALAR ÜRETMİYOR

 

 

Ankara Eczacı Odası’nın Genel Sekreteri Ali Fuat Gül ise ilaç üretim maliyetlerinin enflasyon nedeniyle arttığını belirterek, “Şuruplarda kullanılan şişe cama yüzde 200 oranda zam geldi son aylarda. İçtiğimiz 5-10 TL’lik ilaçların ambalaj maliyeti de arttı. Türkiye’de üretilen birçok ilacın etken maddesinde de dışa bağımlıyız. Şubat ayından önce ilaç krizi yaşandı ve şimdi şubat öncesine tekrar dönmeye başlıyoruz. Bulanamayan ilaçların oranı yüzde 10 ile 20 arasında. Bir eczacı bir ilaçtan 100 tane talep ederse ecza deposu, 10 tane gönderiyor. Firmalar zam beklentisi nedeniyle kasıtlı olarak ne üretmiyor ve ellerinde varsa da göndermiyor” diye konuştu.

 

 

İLAÇ BULAMIYORUM

 

 

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise Sağlık Bakanlığı’nın ilaç krizine sadece pansuman çözümler ürettiğine dikkat çekerek, “Önce şubat ayında sonra Nisan ayında zam yapıldı. Şubat ayında avro kuru 6,29 TL’ye sabitlendi ama şimdi avro 17,35 TL civarında. Kendi eczanemde her gün üç, dört kalem ilaca ulaşamıyorum. Sağlıktan tasarruf etmek bu ülkede bir yönetim biçimi haline geldi ama bunun doğru olmadığını anlatıyoruz. Bir ailede paranızla bir ilacı bulamadığınız anlıyorsunuz sorunun ne kadar vahim olduğunu” dedi.

Firmaların yeni çıkan birçok ilacı Türkiye’ye getirmek istemediğini de söyleyen Sayılkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan kriz çok ciddi ve böyle giderse eczaneler bunun altında kalkamayacak. Eczacılar iflasın eşiğinde. Yakında birçok eczane kapanabilir.”

 

 

‘ECZANE ECZANE GEZDİM’

 

 

Eczane eczane gezen ve ilaç bulamayan yurttaşlar ise tepkilerini sosyal medyada ifade ediyor. Bir sosyal medya kullanıcı, “6 gün önce kızımı hastaneye götürdüm kusma ateş… 4 ilaç yazdı ikisini bulabildim ikisini 3 gün oldu bulamadım” dedi.

Bir başka yurttaş ise “P… diye ilaç var kırmızı reçete. Hangi eczaneye gitsem bulamadım derken girdiğim beşinci eczanede buldum” ifadelerini kullandı.

 

 

BULUNAMAYAN BAZI İLAÇLAR

 

•Tansiyon ilaçları
•Göz damlaları
•Diyabet ilaçları
•İnsülin ilaçları
•Kanser ilaçları
•Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar
•Yatalak hasta mamaları ve beslenme solüsyonları
•Romatizma ilaçları

 

 

ECZACILARIN ALTI TALEBİ

 

 

İstanbul’da eczacılar, sorunlarına dikkat çekmek İstanbul Eczacı Odası’nın hazırladığı reçete şeklindeki afişleri camlara astı. Talepler şöyle sıralandı:

•İlaç Fiyat Kararnamesi yeniden düzenlenmeli.
•Devlete iskonto yapmayan ilaç firmalarının yol açtığı maduriyet sona erdirilmeli.
•İnternet ortamında ilaç satışı engellenmeli.
•Euro kuru nedeniyle oluşan ilaç eksikliğinin önüne geçilmeli.
•Kamu eczacılarının özlük hakları ve çalışma koşulları iyileştirilmeli.
•Plansız açılan eczacılık fakülteleri nedeniyle oluşan istihdam problemine son verilmeli.