‘Laik CHP için en büyük zafer’

‘Laik CHP için en büyük zafer’
2 Nisan 2024 12:31

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’deki yerel seçimler hakkında yaptığı analizde Erdoğan’ı mağlubiyete sürükleyen unsurları sıraladı.

 

 

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, kapsamlı bir analiz yaparak, AKP’nin yaşadığı seçim hezimetinin unsurlarını mercek altına aldı. Haberde, “2002’den beri iktidarda olan ve o günden beri Türk siyasetini domine eden AKP ilk kez ülke genelinde yenildi. Laik CHP için de bu son 50 yıldaki en büyük seçim zaferi oldu. ” denildi.

 

 

“ENGLASYON VURGUSU”

 
Financial Times’ın haberinde, “AKP’nin hezimete uğraması, Türkiye’nin uzun süredir devam eden ekonomik krizinin nihayet pek çok seçmen için katlanılamaz hale gelmesiyle gerçekleşti. Erdoğan ayrıca, adaylarının çoğunun siyasi yelpazedeki partiler tarafından geride bırakılmasına yol açan bir dizi taktiksel yanlış adım attı. Ancak AKP içinde bile, Pazar günkü kötü performansta sorunlu ekonominin kritik bir faktör olduğu konusunda geniş bir mutabakat var. Türkler yıllardır alım güçlerini düşüren bir enflasyon krizine katlandılar” denildi.

Erdoğan’ın geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir aylık bedava doğalgaz da dahil olmak üzere “eşantiyonlar” dağıttığına dikkat çekilirken o seçimden itibaren Ankara’nın daha geleneksel bir ekonomik yaklaşıma geri döndüğü hatırlatıldı.

 

 

YRP DETAYI

 
Gazeteye konuşan uzmanlar, Erdoğan’ın Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) etkisini hafife aldığını belirtti. Şanlıurfa’daki seçmenle konuşan Financial Times, ekonomik kriz ve Erdoğan’ın gücünü giderek artırmasının AKP’den YRP’ye geçişi hızlandırdığına dikkat çekti.

 

Kaynak: Financial Times