En çok Konya mağdur ediliyor

En çok Konya mağdur ediliyor
12 Ekim 2012 11:30

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Hükümetin Büyükşehir Belediyeler ile ilgili olarak getirdiği tasarıyla ilgili bir basın duyurusu yaptı.

 

Kart, AKP Hükümetinin getirdiği tasarıyla Konya’da 157 beldenin köylere ve mahallelere dönüştürüldüğünü kaydederek, tasarının en çok mağdur ettiği ilin konya olduğunu ifade etti.  
 
 
Tasarıyla ilçeler ile beldeler arasında ayrılık tohumları ekildiğini söyleyen Kart, beldelerin kapatılması konusunun partilerin değil, belde halkının sorunu olduğunu dile getirdi.  
 

Kart’ın basın bildirisi;

Hükümet’in Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili olarak getirdiği tasarıyla , Konya’da mevcut olan 157 Belde’nin Belediye Başkanlığı kapatılmaktadır. Belediye’ler Köy’e dönüşmektedir.
 
 
Bu Belediye’lerin içinde nüfusu 5-10-15-20 bin seviyesinde olan Belde’ler vardır. 50-60 yıllık Belediye geçmişi ve birikimi olan Belde’ler vardır. Belde Sâkinleri demokrasi anlayışları içinde tercihlerini yapar hale gelmişlerdir. Kent yaşamının gerektirdiği temel hizmetleri (yol, su, elektrik, iletişim, ulaşım, eğitim, sağlık gibi) doğrudan temin etmeye başlamışlardır.
 

Belde Sakinlerinin kentleşme anlamında kazanımları doğmuştur. Yerel Demokrasi kültürü gelişmiş, vatandaş taleplerini doğrudan temsil yoluyla dile getirmeye başlamıştır. Vatandaş herhangi bir sorunu olduğunda Yöneticiden-Başkandan doğrudan hesap sormuştur.  
 
Demokrasi ve kentleşme konularında böylesine önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Hükümet tamamen siyasi hesaplarla ve “Parti Devleti-Tek Adam” yönetim anlayışıyla vatandaşın 40-50-60 yıllık kazanılmış haklarına göz koymuştur. 


 
Belediye’ler Köy’e dönüştürülmek istenilmektedir. Belde’deki vatandaşın su sorununu, elektrik sorununu 70-80 km mesafede bulunan İlçe Merkezindeki Bürokrat-Memur ya da 200 km ötede İl Merkezinde bulunan Bürokrat çözemez. O Memur, o Bürokrat vatandaşın derdine çare olamaz.

Belde’lerin kapatılması konusu bir Partinin meselesi değildir.  Bu konu CHP, AKP, MHP, BDP’nin meselesi değildir.  Bu konu Belde Halkının müşterek sorunudur.
 
Konya’daki her Belde’nin Halkı, geçmişine ve kazanımlarına sahip çıkacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Siyasi İktidar kişisel hırsları ve hesaplarıyla bu hakları gasp edemeyecektir.  
 
Konya Belde’leri hakkına, hukukuna  ve geçmişine sahip çıkacak ve bu yolla Anayasal zeminde her türlü meşru mücadeleyi verecektir.
Bu mücadelenin neferi olmaya hazırız.
Belde Halklarımızla beraber bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz.

Bu anlayış ve kararlılıkla tüm Belde Halklarını hakkına, hukukuna ve geçmişine sahip çıkmaya davet ediyor, saygılar sunuyorum.