CHP’li Yontar: Asgari ücret açlık sınırının altında!

CHP’li Yontar: Asgari ücret açlık sınırının altında!
20 Haziran 2023 10:19

CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a Asgari Ücret hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Asgari ücretin, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür ve benzeri ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yönelik ücret olduğunu belirten YONTAR, “Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konu ile ilgili olarak işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranı belirleme çalışmaları kapsamında dün ikinci toplantısını yapmış ancak henüz bir sonuca varılamamıştır” dedi.

 

 

Yine Türk-İş’in her ay yaptığı geçim şartları araştırmasına göre, 2023 yılının Mayıs ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 10.360 lira, yoksulluk sınırı ise 33.750 lira olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Sonuç olarak bugün asgari ücret açlık sınırının 1.860 lira altındadır. Enflasyon ve hayat pahalılığı böyle devam ederse asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın ezilen kesim yine asgari ücrete mahkûm olan kesim olacaktır. Almanya, Fransa gibi ülkelerde Asgari Ücretin ortalama 1.500 Euro civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda durum daha net bir biçimde ortaya çıkmaktadır” diyerek bakanlığa bir takım sorular yöneltti.

 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

 

 

Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre, 2023 yılı için belirlenen Asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının altında olması hususunda düşünceleriniz nelerdir?

Asgari ücretin, Avrupa ülkelerinde ortalama 1.500 Euro, bizde ise 330 Euro olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

4 kişilik bir ailenin Türkiye şartlarında 8.500 lira olan asgari ücretle hayatını sağlıklı bir şekilde idame ettirebileceğine inanıyor musunuz?