CHP’li Polat: İktidar ders aldıysa kaynaklar yandaşa değil vatandaşa harcansın

CHP’li Polat: İktidar ders aldıysa kaynaklar yandaşa değil vatandaşa harcansın
8 Nisan 2024 11:03

Yerel seçimler sonrası emeklilerin oy tercihleri konuşulurken iktidarın emeklilere yapmadığı maaş zamlarını yap işlet devret projeleri için garanti ödemelerinde cömertçe kullandığı görüldü. Seçim sonrası iktidarın tasarruf açıklamalarına cevap veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ‘İktidar eğer seçimlerden ders aldığını söylüyorsa ilk yapması gereken kaynakların yandaşa değil vatandaşa harcanmasıdır.’ dedi.
2022 YILINDA 1 MİLYAR 230 MİLYON OLAN FARK ÖDEMESİ 2023 YILINDA 2 MİLYAR 899 MİLYONA ÇIKTI

 

 
İktidarın özellikle Bayram tatillerinde köprü ve tünelden geçiş yapan araç sayılarını paylaşarak algı oluşturduğuna dikkat çeken Polat, yıl sonunda garanti nedeni ile şirketlere ödenen tutarlara bakıldığında sadece Avrasya Tünelinde yüzde 100’ün üzerinde ödemelerin gerçekleştiğini söyledi.
Günlük araç garantisinin 70 binin üzerinde olduğu Avrasya Tüneli için 2022 yılında 1 Milyar 230 Milyon TL olan fark ödemesinin 2023 yılında yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 2 Milyar 899 Milyona çıktığının altını çizen Polat, garantiyi aşmaları kur üzerinden yapılan sözleşmelerle anlamsız hale gelmiştir, dedi.
2024 YILINDA 5 MİLYAR KAYNAK AKTARILDI
Her yıl Avrasya Tüneli garanti ödemelerine ilişkin Hazineden ayrılan bütçenin ikiye katlandığını vurgulayan Mahir Polat, 2024 yılında 5 Milyar TL olarak belirlenen garanti fark ödemesinin diğer projelerle birlikte bütçeye büyük bir yük getirdiğini iktidarın ise konu şirket alacakları olunca Hazinenin kapısını sonuna kadar açtığını söyledi. Bugün ülke de derin bir yoksulluk, işsizlik, maaşların enflasyon karşısında uçup gittiği acı bir tablo varken yapılacak ilk tasarruf tedbirlerinin bu projeleri de kapsaması ve döviz kuru garantisinden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Bayramda ailelerin, çocukların, yaşlıların toplumun tüm kesiminin kara kara düşünerek bayram sonrasında ne yiyip ne içeceğini düşündüğünü belirten Polat, Bayram da yine yüzü gülen halk değil yandaş olacak dedi.

 
YAP İŞLET DEVRET PROJELERİ SALGIN, AFET, BAYRAM TANIMIYOR
VATANDAŞ ZATEN ÖDÜYOR BU KÖPRÜLERDE ÜCRETSİZ OLSUN

 
Bayram tatili süresince KGM’ye ait köprü ve otoyolların ücretsiz olduğunun altını çizen Polat, yap işlet devret projeleri olan Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tünelini kapsamadığını bu projelerin daha önce pandemide de sokağa çıkış yasaklarına rağmen tıkır tıkır Hazineden paylarını aldığını söyledi. Polat tatil süresince bu projelere Hazine tarafından 1 Milyarın üzerinde bir garantinin verildiğini belirterek vatandaş zaten 1300 TL olan Osmangazi Köprüsünde 1000 TL’lik farkı ödüyor. Madem vatandaş bu yükü sırtlanıyor, bu projelerde Bayram da ücretsiz olsun, dedi.