Bilecik Belediye Başkanı Subaşı: İnsan odaklı bir belediyecilik için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz

Bilecik Belediye Başkanı Subaşı: İnsan odaklı bir belediyecilik için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz
8 Nisan 2024 08:27

Bilecik’in ilk kadın belediye başkanı seçilen CHP’li Melek Mızrak Subaşı kendini Cumhuriyet kadını olarak tanımlıyor. “Psikolojik ve fiziksel şiddetin yarattığı baskıya direnmek için bu ülkedin ve toplumun güçlü kadınlara ihtiyacı var” diyor. Emeklilere, gençlere ve özellikle kadınlara yeni bir yaşam vaat ediyor. Her kesimi kucaklamaya çalışıyor.

 

 

Melek Mızrak Subaşı son dönemde siyasette en çok konuşulan isimlerden biri. Eğitimi, mimarlık kariyeri, aktif siyasi hayatı, renkli ve şık giyimi, fiziği ve fantastik Game of Thrones dizisinin ‘Daenerys Targaryen’ karakterine benzerliği ile Türk siyasetinin gündeminde yer alan Subaşı bir haftadır 250 bin nüfuslu Bilecik’in belediye başkanlığı koltuğunda oturuyor.

Yıllar önce Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1989’da soykırım nedeniyle Bulgaristan’dan kaçan Türk asıllı Bulgar vatandaşlarına sınır kapılarını açmış ve 360 bin kişi Türkiye’ye göç etmişti. İşte o 360 bin kişi arasında henüz bir yaşında ve annesinin kucağında olan Razgrad doğumlu bugünün belediye başkanı Melek Mızrak da vardı. Aile Türkiye’ye geldikten sonra Kars’a yerleşti. Bir süre sonra ise yakın akrabalarının Bilecik’te olduğunu öğrendi. İkinci bir göç yurt içinde başladı ve Mızrak ailesi bu kez Bilecik’e yerleşti.

 

 

SOFYA’DA MİMARLIK EĞİTİMİ

 

 

Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre ilk ve orta dereceli öğrenimini Bilecik’te tamamlayan Subaşı iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin ardından Bulgaristan’a giderek Sofya’da Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansını da tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Bilecik’te açtığı mimarlık ofisinde mesleğini sürdürürken, 2019 yerel seçimleri ile birlikte belediye başkan yardımcılığı görevine başladı. İmar Komisyon Başkanlığı, Kent Estetik Kurulu üyeliğinin yanı sıra Belediye Spor Kulübü başkanlığı da yaptı. Bilecik Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının ardından da başkanvekili olarak kenti yönetti.

Subaşı seçim çalışmaları sırasında Bilecik’teki işyerlerini gezdi, kadınları dinledi.

 

 

CUMHURİYET KADINIYIM

 

 

31 Mart yerel seçimleri öncesi CHP’nin Bilecik’te tercih ettiği aday da Melek Mızrak Subaşı oldu. Yoğun bir seçim kampanyasının ardından sandıklar açıldığında 37 bin 400 seçmenden aldığı yüzde 48 oranında ve 17 bin 447 oyla seçimi kazandı. En yakın rakibi ve ittifak adayı AKP’li Mustafa Yaman, 12 bin 328 oyda kaldı. Böylelikle Subaşı Bilecik’in ilk kadın belediye başkanı oldu. Kendisini ‘’Cumhuriyet kadını’’ olarak niteleyen Subaşı “Ben bir Cumhuriyet kadınıyım ve son dönemlerde ülkemizde kadınların uğradığı psikolojik ve fiziksel şiddetin yarattığı baskıya direnebilmek için de toplumların güçlü kadınlara ihtiyacı var’’ dedi.

 

 

ALTYAPIYA ÖNCELİK VERİLECEK…

 

 

Subaşı önceliği şehrin altyapısını güçlendirmeye verecek. Yeşil alanların artmasına yönelik projelere imza atacak. Gündeminde muhtaç ailelere yardım, sosyal belediyecilik, kadın ve çocuklara özel destek de var. Subaşı hedeflerini şöyle açıkladı: Bilecik’in sokaklarında koşup oynayan bir çocuk olarak büyüdüm. Gençlik yıllarım bu şehirde geçti. Eğitim aldım, meslek sahibi oldum. Dünyanın dört bir yanından şehrimize gelmiş ve burada yaşamayı tercih etmiş insanlar var. Bilecik çok güzel bir mozaik ve ben de bu mozaiğin bir parçasıyım. Bu şehirde herkes mutluluğu yaşamalı. Gençlerimizin hayallerine dokunmadan gelecek inşa edilemez. Emeklilerimizin hak ettikleri değeri görmesi için mücadele etmeliyiz. Çocuklarımız okula aç gidemez. İnsan odaklı bir belediyecilik için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

 

Emeklilere ekonomik destek programı artarak devam edecek. Beslenme çantası ve kırtasiye malzemeleri desteğimizle çocuklarımızın yanında olacağız. Onların yatağa aç girmemeleri, eğitimlerine devam etmeleri ve geleceğimizi bilimin ışığında şekillendirmeleri için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Üniversite öğrencilerimiz için burs programı genişleyerek devam edecek. Emekliye ekonomik destek programı, aşevi projesi, taziye evi projesi, her mahalleye çocuk sosyal tesisi ve sosyal yaşam merkezi, kitap kafeler, Atatürk Ormanı mesire ve yürüyüş alanı, kapalı semt pazarları, yerel içme suyu kaynakları, trafik sorununun alternatif yollar ile çözülmesi, TIR parkları, 5 yılda 500 sosyal konut, Pelitözü Göleti amfi projesi, gençlik sokağı ve yayalaştırma projesi, yaşam merkezi ve Cumhuriyet Meydanı projesi öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor.