CHP'li Koç: Başbakan, Öcalan'la gizli pazarlık yapıyor

CHP'li Koç: Başbakan, Öcalan'la gizli pazarlık yapıyor
4 Nisan 2013 11:35

CHP Sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı ve Haluk Koç, akil adamlar heyetinin “Başbakan’ın fikirlerinin topluma götürmekle görevlendirilen bir memur kadrosu gibi gözüktüğünü” ifade etti.

 

 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığı’nda parti genel merkezinde toplandı. MYK toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenleyen Koç, Başbakan Erdoğan’ın penceresinden akil adam tanımlamasının “süreci takip edecek sürece toplumsal desteği perçinleyecek, ‘yani benim çıkarlarıma göre oluşturulmuş politikayı’ halka teskin ederek, yatıştırarak, ikna ederek anlatacak birileri”nin olduğunu ifade ederek, ancak akil adamların sözlük tanımının çok farklı olduğunu belirtti.

 

 

 

Sürecin esas muhatabı olan Başbakan’ın susmaya devam ettiğini ileri süren Koç, “Başbakan, Öcalan’la gizli pazarlık yapıyor ve bu pazarlığın pazarlamasını da tamamen akil adam tanımı dışında bu heyete, pazarlamacı olarak halka anlatmasını istiyor. Bu insanların konumlarıyla bağdaşan, saygınlıklarıyla bağdaşan bir görev tanımı değil bu. Teklif götürülen bazı isimlerin reddettiğini duyuyoruz, çok doğaldır” dedi.

 

 

 

Başbakan’ın kuyuya bir taş attığını şimdi akıllı adamlar bularak kuyudan o taşı çıkarttırmak istediğini savunan Koç, “Yani Başbakan’a camdan metinlerini hazırlayan memurları ne görev yapıyor, Başbakan’ın seçim kampanyalarını yürüten şirketler, ajanslar ne görev yapıyor ise oluşturulan bu heyete aynı görevin tevdi edileceği anlaşılıyor. Bunu biz değil, bizzat Sayın Başbakan söylüyor” diye konuştu.

 

Heyette yer alması öngörülen bazı isimlerin Başbakan’ın tarif ettiğini bu görev tanımı hak etmediklerini söyleyen Koç, “Bu insanlar millete barış anlatacak da, millet zaten barış, huzur istiyor. Kimsenin bundan tereddüttü yok. Ama sen (Başbakan) kendi anlatman gereken pazarlıkta, kendi söylediklerini millette söyleyemiyorsun şimdi bu insanlara aracılığı ile bir görev kapsamı içinde, bir müsteşarlığa bağlı olarak, memur olarak bu görevi yapmalarını istiyorsun. Bunu, bu kapsam içinde kabul etmek mümkün değil” dedi.

 

 

 

Heyetin Başbakan’ın PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’la yaptığı ve söyleyemediği pazarlık noktalarını millete yorumlayacaklarını ileri sürerek, “Bu bir ciddiyetsizliktir. Bu milletin çektiği acılarla alay etmektir. Bu halkın barış umuduyla dalga geçmektir. Başbakan’ın seçtiği bu yöntem, bu belirlenene insanların saygınlığı ile de ne yazık ki bağdaşmamaktadır” dedi. Başbakan’a daha önce “açık ve mert olması” konusunda çağrı yaptıklarını söyleyen Koç, “Başbakan’ın bu merdivenleri çıkacak takati yoktur, güven vermemektedir” diye konuştu.

CHP’nin önerdiği akil adamlar komisyonu ile şu anda inşa edilmekte olan akil adamlar komisyonunun 180 derece farklı olduğunu belirten Koç, “Meclis çatısı altında oluşturulacak bir uzlaşma komisyonuna bağlı, faaliyet gösterecek bir komisyon ve bu komisyonun üyelerinin TBMM tarafından, gerçekten bağımsız, bir siyasetin prangaları arasına sıkışmamış insanlar olarak tarif etmiştik. Yaşadığımız gerçek çok farklı. Tamamen Başbakan’ın fikirlerini topluma köprü olarak götürmekle görevlendirilen bir memur kadrosu gibi gözüküyor” dedi.