CHP’li Edirne Belediyesi’nden personele parmak izli mesai kontrolü

CHP’li Edirne Belediyesi’nden personele parmak izli mesai kontrolü
5 Eylül 2013 11:55

Edirne Belediye Başkanlığı, personelin mesaiye giriş ve çıkış saatlerini sağlıklı tespiti için, parmak izli Personel Devam Kontrol Sistemi’ne geçti.

 

Taşeron firma elemanlarıyla birlikte yaklaşık bin 100 kişinin çalıştığı kurumda, personel her sabah ve akşam kurulan parmak izi okuyucu cihazına parmaklarını göstererek giriş ve çıkış yapıyor.

 

ed2

 

Edirne Belediyesi’nde bazı personelin mesaiye geç gelip, erken çıktığının belirlenmesi üzerine, Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi’nin talimatıyla parmak izi ile çalışan ve personelin giriş ve çıkış saatlerinin kayıt alan ‘Personel Devam Kontrol Sistemi’ne geçildi. Sistem faaliyete geçmeden önce, kurumda çalışan personelin parmak izleri alındı. Ardından da Edirne Belediye Başkanlığı ile ek hizmet binalarına monte edilen cihazlara aktarıldı. Geçen Pazartesi günü sistem devreye alındı. Şimdi personel, her sabah mesai başlangıç saati olan 08.30’da, akşam ise mesai bitiş saati olan 17.30’da izleri alınan parmaklarını bu cihaza basıyor. Onay geldiğinde de sesli yanıt sistemi veren cihaz parmak izini gösteren kişiye teşekkür ediyor.

 

ed3

 

SEDEFÇİ: MESAİ SAATLERİNİ KONTROL İÇİN

 

Parmak izi cihazının emniyet veya sabıka kaydı için değil, çalışan işçi ve memurlarıın mesai saatlerini kontrol etmek için kurulduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi şunları söyledi:

 

“Mesai saat 08.30’ da başlıyor, 17.30’da bitiyor. Çalışanlar mesaiye zamanında gelip, gelmiyor mu, erken çıkıyor mu kontrolüdür bu sistem. Mesaisini doğru şekilde yapmanın bir yöntemi. Bunu yapıyoruz onun dışında bir durum yok. Memurunu kontrol etmek bir kurum için en doğal hak olduğunu düşünüyorum. Sabah gelirken parmak basacak ve kaçta geldiği görülecek, akşam da kaçta çıktığı görülecek. Denetleme ve mesaisini tam olarak çalışması olarak yapılıyor. Çok maliyettli bir iş de değil. Şu anda 30 tane birim var. Bu birimlerin masa başı iş yapan 20 birimimiz var. Onların hepsine bu sistemi kuruyoruz. Bir birimin masrafı bin lira, 30 birime kursam 30 bin lira ile sistemi kurmuş ve memuru denetim altına almış olacağız.”

 

ed5

 

“KİMSENİN HİLE YAPMA İMKANI OLMAZ”

 

Sistemi araştırdıklarını ve faydalı olduğunu gördüklerini belirten Sedefçi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

“Şu ana kadar biz memurlarımızdan imza alıyorduk. Geliş saatlerinin deftere işlenmesi şef veya müdürün inisiyatifinde oluyor. İnsan olmayan bir sistem devreye girince, parmak izi basınca saati ve dakikası gösterince memurun işine karşı olan bağlılığını ve veriminin ortaya çıkmasını sağlıyor. Birkaç yıldır olan bir sistem ve biz de uygulamaya başladık. Şuan Edirne Belediyesi’nde 300 memur, 70 kadrolu işçimiz ve 700 müteahhit elemanı işçimizle birlikte bin 100’e yakın çalışanımız var. Çalışanların mesai saatlerinin kontrol etmesi de kişilere bırakıldığında kişiler birbirini koruma, kollama ve iyi niyetli olma ihtimalleri var. Sistem kontrol ediliyorsa kimsenin hile yapma imkanı olmaz. Sistemi bozulamayacağı için de kimseyi kayırıp, kollanamaz.”