CHP'li Acar: “Askeri casusluk iddianamesinde verilen özel hayat inceleme izni Ergenekon davalarında da verildi mi?

CHP'li Acar: “Askeri casusluk iddianamesinde verilen özel hayat inceleme izni Ergenekon davalarında da verildi mi?
8 Şubat 2013 11:00

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, “askeri casusluk iddianamesi” ile ilgili HSYK’nın özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle inceleme izni vermesini TBMM gündemine taşıyarak, “Askeri casusluk iddianamesinde verilen özel hayat inceleme izni Ergenekon davalarında da verildi mi?” dedi.

 

 

CHP’li Acar, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in istifa sürecinde gündeme gelen “Askeri Casusluk Davası” iddianamesi ile ilgili olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 3. Dairesi’nin, iddianameyi hazırlayan savcı hakkında, “soruşturma ile ilgisi olmayan ve özel hayatı ilgilendiren olayların iddianameye alınması”  gerekçesiyle inceleme izni verdiğini hatırlattı. Benzer konuda Silivri’de süren davalarla ilgili pek çok şikayet olmasına karşın, benzer tutumun gösterilmediğini kaydeden Acar, “HSYK 3. Dairesi’nin, İzmir’deki askeri casusluk iddianamesini hazırlayan savcı hakkında soruşturma ile ilgisi olmadığı halde özel hayatı ilgilendiren konuların iddianameye alındığı gerekçesiyle inceleme izni verdiği doğru mudur?” dedi.

 

 

 

SİLİVRİ ŞİKAYETLERİ

 

İstanbul Silivri’de  devam eden ve kamuoyuna  “Ergenekon Davası” olarak yansıtılan davada,  savcılar hakkında “dava konusu olmayan ve özel hayatı ilgilendiren konuların iddianameye alınması” gerekçesiyle şikayet olup olmadığı konusunda bilgi isteyen Acar, “Kaç şikayet olmuş ve kaç savcı hakkında inceleme veya soruşturma izni verilmiş ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Şikayetler sonucu herhangi bir disiplin cezası olan savcı ya da hakim olmuş mudur? Kime, hangi gerekçe ile ne ceza verilmiştir?” diye sordu.

 

 

 

 

CMK 134’e göre, bilgisayar ve bilgisayar kütüklerinin kopyasının alınmasından sonra iadesinin verilmesi açık hüküm olmasına karşın, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın bilgisayarı uzun süre iade edilmediğini belirten Acar, “İade işlemini yapmayan yargı mensupları hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?” dedi.

Acar, “HSYK, inceleme ve soruşturma izinlerini, davaların içeriğine göre mi, şikayetlerin içeriğine göre mi vermektedir? HSYK’nın uygulamalarında objektiflik ve eşitlik sağlanması için bir çalışma yapılacak mıdır?” dedi