Çavuşoğlu’na yeni koltuk hazırlığı!

Çavuşoğlu’na yeni koltuk hazırlığı!
4 Aralık 2022 08:40

AK Parti, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yı buluşturan Antalya Diplomasi Forumu’nun vakfa dönüştürülmesi için kanun teklifi hazırladı.

 

Fotoğraf: Mevlüt Çavuşoğlu Twitter

 

 

Teklife göre 11 kişilik mütevelli heyetinin 6 daimi üyesi olacak. Bu üyeler 5 yıl görev yapacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dış Politika Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Ünal Çeviköz, teklifin görüşmelerinde vakıfta belirleyici olan bu 6 daimi üyenin mevcut veya emekli büyükelçiler ile dışişleri bakanları arasından seçileceğine dikkat çekti, AK Parti iktidarında görev yapmış neredeyse tüm eski dışişleri bakanlarının muhalif olduğunu hatırlattı.

 

 

AK Parti iktidarı döneminde görev yapan Dışişleri Bakanları Yaşar Yakış, Abdullah Gül, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu isimleri bu sözleri teyit ediyor. Çeviköz, “Eski Dışişleri Bakanlarına baktığımda ‘Hepsi muhalefettendir’ diyerek bir sonuca vardığımda, o zaman bu daimi üyeler arasında seçilebilecek en kuvvetli adayın şu anda mevcut Dışişleri Bakanı olduğunu görüyorum. O zaman ‘Acaba kişiye özel bir kanun teklifiyle mi karşı karşıyayız?’ diye sormak akla geliyor. Yani yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Dışişleri Bakanı olarak görevinizin sona ermesine yakın bir sürede acaba sürekli bir görevi elinize alabilmek maksadıyla böyle bir kanun teklifi mi hazırlıyorsunuz?” diye sordu. Çeviköz’ün sorusu yanıt bulmadı ama teklifin yasalaşma süreci bütçe sonrasına kaldı.