Bu anket AKP'yi çok üzecek

Bu anket AKP'yi çok üzecek
24 Kasım 2012 13:17

Uğur Dündar olay yaratacak anketin sonuçlarını açıklıyor: Vatandaşa, “Bugün yerel seçim olsa kime oy verirsin” diye soruldu. Yüzde 50 ile iktidara gelen AKP’ye yüzde 39 oy çıktı. Halk, Başbakan’ın istediği başkanlık sistemine de karşı

 
Usta gazeteci Uğur Dündar,  Sözcü gazetesindeki bugünkü köşesinde Gezici Araştırma Şirketi’nin son yaptığı anket çalışmasında elde edilen verileri yayınladı.

Dündar yazısında, araştırma sonuçlarına göre AKP’nin %50’lerden %39’lara düştüğünü, AKP politikalarına ise halkın destek vermediğini yazdı.
 
İŞTE O SONUÇLAR

Ge­zi­ci Araş­tır­ma Şir­ke­ti, va­tan­da­şa Tür­ki­ye gün­de­mi­ni sor­du. Or­ta­ya çar­pı­cı so­nuç­lar çık­tı. Şir­ket ka­sım ayın­da, Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 45 il­de 8 bin 460 ki­şiy­le gö­rüş­tü. Yüz yü­ze ya­pı­lan gö­rüş­me­ler­de va­tan­daş­la­ra so­ru­lan ilk so­ru, “Bu­gün se­çim ol­sa oyu­nu­zu ki­me ve­rir­di­niz?” ol­du.
 
2011’de­ki ge­nel se­çim­de, AKP yüz­de 49.8, CHP yüz­de 25.9, MHP yüz­de 13.2 oy al­mış­tı. An­ket so­nu­cu son ge­liş­me­le­rin AK­P’­ye oy kay­bet­tir­di­ği­ni göz­ler önü­ne ser­di. Ay­nı an­ket CHP ve MHP’­nin oy­la­rı­nı ar­tır­dı­ğı­nı da gös­ter­di. Va­tan­daş­la­rın yüz­de 45.9’u “Bu­gün se­çim ol­sa AK­P’­ye oy ve­ri­ri­m” de­di. Bu so­ru­ya, yüz­de 26.1 CHP, yüz­de 17.1 MHP, yüz­de 7.9 da BDP ya­nı­tı­nı ver­di. AK­P’­nin da­ha çok ba­tı böl­ge­le­rin­de oy kay­bet­me­si dik­kat çek­ti. AK­P’­den vaz­ge­çen seç­me­nin ise MHP’­ye yö­nel­miş ol­du­ğu gö­zü­kü­yor.


 

İs­tan­bu­l’­da CHP oyu­nu ar­tır­dı

An­ket­te, yak­la­şan ye­rel se­çim­ler­le il­gi­li de önem­li so­nuç­lar yer al­dı… “Bu­gün be­le­di­ye se­çi­mi ya­pıl­sa ki­me oy ve­rir­di­niz?” so­ru­su­na va­tan­daş­la­rın yüz­de 39.1’i AKP, yüz­de 28.2’si CHP, yüz­de 19.7’si MHP, yüz­de 6.1’i ise BDP ce­va­bı­nı ver­di. Ge­nel se­çim­de yüz­de 49.8 oy alan AK­P’­nin, ye­rel se­çim­ler­de 10 pu­an bir­den kay­bet­me­si dik­kat çek­ti. İç Ana­do­lu ve Ak­de­ni­z’­de ise MHP oy­la­rın­da ar­tış ya­şan­dı­ğı göz­len­di. CHP’­nin oy­la­rı İs­tan­bul ve An­ka­ra­’da art­tı. AKP ise gö­zü­nü dik­ti­ği İz­mi­r’­de oyu­nu yük­selt­miş.


 
Yüz­de 57 baş­kan­lı­ğa kar­şı

Va­tan­da­şa, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın söz­le­ri­nin ar­dın­dan Mec­lis gün­de­mi­ne ge­len Baş­kan­lık sis­te­mi de so­rul­du. Hal­kın yüz­de 42.6’sı baş­kan­lık sis­te­mi­ne ge­çil­me­si­ni is­ter­ken, yüz­de 57.4’ü bu­na kar­şı çık­tı. Baş­kan­lık sis­te­mi­nin, ‘tek adam­lı­k’ ve ‘dik­ta­tör­lü­k’ ya­ra­ta­ca­ğı en­di­şe­le­ri de an­ket­te yer al­dı. Hal­kın yüz­de 61.7’si, “Baş­kan­lık sis­te­mi oto­ri­ter yö­ne­tim ya­ra­tı­r” de­di.


 

Dış po­li­ti­ka­ya des­tek yok

An­ket­te­ki önem­li so­ru­lar­dan bi­ri de, “Baş­ba­kan Er­do­ğan ay­rıl­sa da AK­P’­ye oy ve­rir mi­si­niz?” ol­du. Seç­me­nin sa­de­ce yüz­de 35.8’i, “Erdo­ğa­n’­sız AK­P’­ye oy ve­ri­ri­m” de­di. Yüz­de 64.2 ise Er­do­ğan ol­maz­sa AK­P’­ye oy ver­me­ye­ce­ği­ni söy­le­di. Tür­ki­ye­’nin dış po­li­ti­ka­sı­nı da va­tan­daş be­ğen­mi­yor. Hal­kın yüz­de 69.1’i, AKP hü­kü­me­ti­nin Su­ri­ye po­li­ti­ka­sı­nı des­tek­le­me­di­ği­ni söy­le­di. AK­P?­seç­me­nin yüz­de 26.5’i de Su­ri­ye ko­nu­sun­da iz­le­nen po­li­ti­ka­ya des­tek ver­mi­yor.