Bornova’da 15 bin metrekarelik alanda ağaç katliamı

Bornova’da 15 bin metrekarelik alanda ağaç katliamı
21 Ocak 2022 12:25

Erzene Mahallesi’nde 14 bin 935 metrekare yüzölçümü bulunan makilik alanda yapılan ağaç kesimi mahallelinin tepkisine neden oldu. Mahalle sakinleri, “Buranın imara açılmasını istemiyoruz” dedi.

 

 

Gazete Duvar’dan Cihan Başakcıoğlu’nun haberine göre İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan Erzene Mahallesi’ndeki 34946 Ada 1 Parsel’de 14 bin 935 metrekare yüzölçümü bulunan makilik alanda onlarca ağaç kesildi. Yaşanan durum bölge halkı tarafından da görüntülenirken, alanda bulunan bazı zeytin ağaçlarının köklendiği, bazılarının da farklı bir alana taşındığı öğrenildi.

 

 

BELEDİYE: 2 KATLI KONUT ALANINDA KALIYOR

 
Bölge halkı yaşanan doğa talanını Bornova Belediyesi’ne sordu. Ağaç kesimlerine ilişkin Bornova Belediyesi’ne başvuran bir mahalle sakinine belediye, alanın iki katlı konut alanında kaldığı ve konut yapılabileceği yanıtını verdi. Belediyenin yanıtında, “İlgili yazınızda 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu kapsamında dilekçenin incelenmesi talep edilmektedir. Söz konusu dilekçede bahsi geçen taşınmazın Erzene Mahallesi, 34946 ada, 1 parsel olduğu düşünülmekte olup 20.11.1986 plan onama tarihli 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planında ayrık nizam 2 katlı konut alanında kalmaktadır. Plan örneği yazımız ektedir” denildi.

Ayrıca söz konusu alanın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında satışa çıkarıldığı ve açık artırma yöntemi ile satıldığı öğrenildi.

 

 

‘BÖLGENİN DAHA FAZLA TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

 
Mahalle sakinleri belediyenin cevabında ağaç kesimine ve alandaki doğal dokunun tahrip edilişine dair en ufak bir cevap verilmediğini belirtti. Verilen cevabı yeterli bulmadıklarını söyleyen mahalle sakinleri, “Genel geçer cevaplarla geçiştiriyorlar insanları. Kimse sorumluluk almaya yanaşmıyor” dedi. Bölgenin daha fazla talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirten mahalle sakinleri, gerekirse imza kampanyası başlatacaklarını da aktardı.

Mahalle sakinleri, “Buranın imara açılmasını ve daha fazla bina yapılmasını istemiyoruz. Burada doğal yaşam katliamı yapılıyor. Hayvanlar kuşlar burada yaşayan tüm canlılar yerinden yurdundan oldu. Doğal denge bozuluyor. Biz bunu istemiyoruz. Gerekirse imza toplayıp, en azından bu bölgede başka bir alanın imara açılmamasını istediğimizi dile getireceğiz” dedi.

 

 

‘MAHALLEDEN ŞİKAYET ALIYORUZ’

 
Evka 3 Mahallesi Muhtarı Dilek Kumova ise söz konusu arazinin özel arazi olduğunu belirterek, mahalle halkından yapılan çalışmalara dair şikayet ve başvuru aldıklarını ifade etti. Kumova, “Orası belediyenin yeri ve 2018 yılında satıldı. Bir şirket oraya şu anda ev yapmak için çalışma yapıyor. Mahalle halkından şikayet geliyor ama yetkililere ulaştığımızda oranın belediyeye ait bir mülk olduğunu ve satıldığını öğrendik. O bölgede yine çok fazla sahipli arsa var. İnsanlar hazinenin zannediyorlar ama yukarıdaki ağaçlık alanda da çok fazla özel arazi var. Son çalışmalara ilişkin bizler de mahalleliden şikayetler alıyoruz. Mahallede daha fazla bina yapılmasını istemeyenler var” diye konuştu.

 

 

ERZENE MUHTARI: BİZE ULAŞAN BİR BİLGİ YOK

 
Erzene Mahallesi Muhtarı ise kendilerine herhangi bir bilgi ulaşmadığını belirterek, alanda yapılacak proje konusunda da bilgilerinin olmadığını ifade etti. Muhtar, “Bana iletilmedi. Vatandaş da herhangi bir bilgi vermedi. Şahıs mülküyse eğer zeytin ve çam için izin alınması gerekiyor. İzin alındığında kesim yapılabiliyor. Ancak alanın kamuya mı ait yoksa şahsa mı ait olduğunu bilmiyorum. Bu noktada bize mahalleliden ulaşan herhangi bir bilgi veya başvuru da olmadı” ifadelerini kullandı.