'AOÇ için TBMM devreye girmeli'

'AOÇ için TBMM devreye girmeli'
17 Ocak 2013 11:08

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ), Başbakanlık ve TBMM’nin de inşaat yapmak için girişimde bulunmasına tepki göstererek, “AOÇ için TBMM devreye girmeli” dedi.

 

 

 

CHP’li Acar, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili verdiği araştırma önergesinde,  AOÇ’nin Atatürk’ün ölmeden önce, Hazineye devretmiş olduğu özel mülkiyetine ait bir alan olduğuna dikkat çekti.  Çiftliğin Büyük Atatürk’ün bağışladığı amaca uygun, örnek bir çiftlik olarak ve yeşil alan olarak muhafaza edilmesi gerekirken, Hazine tarafından birçok tahsis yapıldığını,  genel bir proje ve plana bağlı olmaksızın, bölük pörçük tahsislerle adeta ziyan edildiğini kaydeden Acar,

 

 

 

 

 

“Bugün, birbiri ile bağlantısı bulunmayan bu tahsislerin hangi boyutlara ulaştığı bilinmemektedir. Atatürk’ün bir anısı olarak,  Türkiye’nin ilk bira fabrikasının imalatından bira içtiği kepçe ve tas muhafaza edilmiştir. Atatürk’ün AOÇ’deki odasında bulunan radyo ve benzeri eşyalar korunmuştur. Ancak çiftliğin genelinde aynı hassasiyet gösterilmemiştir. Gelecekte AOÇ’nin tamamen kamu ihtiyaçlarına ayrılmak suretiyle yok edilmesi söz konusudur. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AOÇ arazisini ana amaçlarının dışında tamamıyla yok edecek plan ve projeler peşinde olduğu bildirilmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi dışında AOÇ alanında Başbakanlık hizmet binası için inşaata başlandığını, TBMM’nin de  inşaat yapmak için adım attığını kaydeden Acar, “Sayın TBMM Başkanı ile yerinde yaptığımız incelemede, Bira Fabrikası’nın bina ve eklentilerinin dışarıda bırakıldığı, bunun dışındaki kısmın TBMM üyeleri için sosyal tesis olarak planlandığı ve yeşil alanın korunacağı bildirilmiştir. Ancak, Başbakanlığın AOÇ alanını giderek ‘yeşil çiftlik’ olmaktan çıkaracak bir betonlaşmayı beraberinde getirip getirmediğini bilmiyoruz” dedi.

 

Acar şöyle devam etti:

 

“Büyük Atatürk’ün Hazine’ye tahsisi aşamasında AOÇ alanın büyüklüğü, 10 Kasım 1938 tarihinden sonra Çiftlik arazisinden tahsis ya da satış yoluyla kaç ifraz yapıldığı, bu tahsis ve satışların hangi tarihlerde, hangi kurumlara yapıldığı, bunun karşılığında bir bedel alınıp alınmadığı, arazinin tamamını kapsayan bir büyük (master) plan bulunup bulunmadığı gibi konuların incelenmesi gereklidir.

 

 

 

 

 

 

Bu nedenlerle Atatürk Orman Çiftliği arazisinde ne kadar alanın kaybedildiği ve  betonlaştırıldığının belirlenmesi, AOÇ’nin Büyük Atatürk’ün bağışı doğrultusunda ve çevre bilincini geliştirmeye dönük örnek proje olarak korunmasını sağlayacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”