Altılı Masa’da erken seçim de görüşüldü!

Altılı Masa’da erken seçim de görüşüldü!
30 Kasım 2022 10:43

Altılı Masa’nın dokuzuncu liderler buluşmasında öne çıkan konu başlığı, erken seçim oldu. İktidara iki yıldır erken seçim için çağrı yapıldığını ancak dikkate alınmadığını kaydeden liderler, Nisan ayında yürürlüğe girecek yeni Milletvekili Seçim Kanunu’nun ardından iktidar cephesinin erken seçim için adım atması durumunda, destek olmama eğiliminde. Bu konudaki kesin karar, daha sonraki toplantılarda verilecek.

 

 

Dokuzuncu liderler buluşmasında Altılı Masa’nın ilk gündem maddesi, GPS hakkındaki anayasa çalışması oldu. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre metnin bu aşamada yeterli olduğu görüşünde birleşen liderlerin, komisyonların çalışmalarını da ele aldıktan sonra erken seçim senaryosu üzerine görüşmeye başladığı kaydedildi.

 

 

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı’nın ve TBMM’nin erken seçim kararı alma yetkisi bulunduğunu ve TBMM’nin bu kararı alabilmesi için en az 360 oya ihtiyaç duyduğunu anımsatan liderlerin, ‘AKP ve MHP’nin siyasi hesaplarına alet olmama’ gerekçesiyle olası Meclis oylamasına katılmamayı düşündüğü aktarıldı. AKP ve MHP’nin erken seçim kararı alabilmesi için BBP dışında en az 25 oya daha ihtiyacı bulunuyor.

Liderlerin, iktidarın işine yarayacağı hesap edilerek hazırlanan yeni seçim düzenlemesinin yürürlüğe gireceği Nisan ayından önce yapılmak istenen bir erken seçime onay verme düşüncesinde olduğu da dile getirildi. Altı liderin, Mart’tan sonraki bir erken seçimin sadece iktidarın işine yarayacağı ve vatandaşın yine geri planda tutulduğu yönünde değerlendirmelerde bulunduğu da ifade edildi. Liderlerin bu konudaki ortak görüşünün “Bir karar alınacaksa Cumhurbaşkanı alsın. Biz buna alet olmayalım” şeklinde olduğu aktarıldı.