Vasfi Diren’den domatesin şifalı armağanları

Vasfi Diren’den domatesin şifalı armağanları
22 Ocak 2016 09:10

Cümle Yüce Türk İslam alemine ve değerli okuyucularımıza hayırlı-Bereketli Cumalar dileyerek sohbetimize başlayalım:

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 1975 Ankara: Adalet partisi Tokat Milletvekili ve teşkilat başkan yardımcısı (Din adamı) Feyzullah Değerli Hocayı Selanik caddesinde bulunan parti genel merkezinde 4’cü kattaki odasında ziyaretim esnasında, Tokat’ta tarıma dayalı sanayinin temelini atan, Hemşehrisi Vasfi Diren odaya elinde iki koli ile girdi. Vasfi Bey yine ne getirdin? Vasfi Bey Hocam strese dayalı görevin var bu da, Allah korusun kalp krizine sebep olur. Kalp krizini önlemek için doğal domates suyu getirdim. Allah razı olsun sevgili hemşehrim. Feyzullah Hoca dedi Vasfi Bey, Domates suyu olmadığı zaman domates kullanabilir miyim: Tabi ki Hocam, bu konuda size bir önerim olacak: Kesinlikle domatesi metal bıçak ile kesmeyin, sebze-meyve metal ile doğranınca birleşimindeki vitamin, mineral ve besin değerleri kısmen kaybolur. Onun içindir ki, özellikle domates ısırılarak yenirse hiç bir şeyi kaybolmadan şifası alınmış olur.

 

Merhum Vasfi amca, dedi Hocam yeter ki Türk sanayicisi ve çiftçisi destek istediği noktalardan uzak olmasın; Allah’ın izniyle yapamayacağı iş yoktur. Feyzullah Hoca sordu: Vasfi bey bu konuda bizi aydınlatır mısın? Tabi ki Hocam: Türk Silahlı kuvvetleri ve emniyet camiasının stratejik öneminden Tarıma dayalı sanayi ve çiftçilik daha da önem taşımaktadır. Bu konunun belirli zamanlarda Milli Güvenlik Kurulunun toplantılarında ilgili uzmanların iştirakiyle müzakere edilmelidir ifadesini kullandı. Feyzullah Hoca, Vasfi Bey hemşehrim, bu konuda Başbakan’a (Süleyman Demirel) anlatırmısın? Tabi ki Hocam! Türkiye’nin bugünlerde Feyzullah Değerli Hocalara ve Vasfi Diren’lere daha çok ihtiyaç vardır.

 

Vasfi Diren’den Domatesin Şifalı Armağanları:

 

1- Damarları yumuşatır, vücut organlarını yeniler ve gençleştirir.

 

2- Kalp, karaciğer, böbrek hastalıkları ve şeker hastaları için çok faydalıdır.

 

3- Kansere yakalanmayı frenler. Vücudun herhangi bir organında kanser görülünce domatesin faydası olmaz.

 

4- Mide ve bağırsaklardaki bezleri çalıştırarak hazmı kolaylaştırır.

 

5- İştahsızlık çekenlere çok etkilidir. Özellikle nişastalı (Hamur, pilav vs.) yiyeceklerin hazm olmasını sağlar.

 

6- Kabızlık sorunu çekenler için çok faydalı ve doğal bir mucizedir.

 

7- Özellikle üzüm bağlarına zarar veren haşereleri uzaklaştırmak için, kimyasal zira-i ilaçlar yerine domatesi saksılarda yetiştirip bağ aralarına konursa, hem ürünün zarar görmesini önler, hemde şifası kat kat artmış olur.

 

8- Yatak odanıza domatesin bir dalını iple bağlayıp asarsanız sinekler girmez. Domatesin yeşil yaprakları böcek ve arı ısırmalarında ısırılan bölge iyice ovulur ve acı çekmeden kurtulursunuz.

 

9- Damar sertliği için faydalıdır. Üreyi düşürür.

 

10- Nasır sorunu olan yatağa girmeden önce nasırlı bölgeye birer dilim domates ve limon bağlayarak 6-7 günde çok şükür kurtuldum diyeceksiniz.

 

11- Vücutta birikmiş zehirli maddeleri atar ve kanın durulmasını sağlar.

 

12- Prostat kanserinin oluşma riskini azaltır.

 

13- Yaşlanmayı yavaşlatır.

 

14- Yediğiniz domates, dalında olgunlaşması daha şifalıdır ve buna dikkat edilmelidir!

 

Numan Aladağ diyorki, Türkiyede ki gıda sanayicileri neden granül kahve gibi domatesi de granül haline getiren sanayi kurulmuyor? Süttozu teknolojisi olan işletmelerde rahatlıkla granül domates üretilir. Bu teknolojiye dayalı sanayinin, Harran ovasında kurulmuş oması daha ekonomik olacağına inanıyorum. Bu konuda Harran Belediye Başkanı ve aynı zamanda bir Kıbrıs Gazisi olan Mehmet Özyavuz’a da bu bahar arefesinde büyük görevler düşüyor.

 

UYARI! Böbrek ve bağırsak iltihabı olanlar domates suyu kullanmalıdırlar. Domates de oksalat olduğu için romatizmalılara, Mayasılı olanlara, Böbrek kumu ve taş düşürenler için zararlıdır. Karaciğer rahatsızlığı, Basuru olanlar domates yiyince egzama, sivilce kaşıntısı oluyorsa mutlaka doktorunuza başvurarak karaciğerinizi kontrol ettirmeniz gerekir. Ayrıca aile hekiminizden, domates kullanmanızda sakınca yoktur cevabını aldıktan sonra kullanın.

 

Cümle Vatan şehitlerini, T. Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, Feyzullah Değerli Hocayı ve Vasfi Diren amcayı Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

KAYNAKÇA: 1- Vasfi Diren,

2- Endonezya-Balıkpapan şehrinde ikamet eden, Uygur Türkü asıllı Prof Dr. (Fizyoterapist) Tacan Kazlıkhan Yıl 1995

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun