TBMM yoğun bir gündemle açılıyor!

TBMM yoğun bir gündemle açılıyor!
14 Nisan 2024 09:45

Yeni Anayasa temaslarından İYİ Parti’nin kongresine, Kobane Davası karar duruşmasından kabine revizyonu iddialarına Türkiye’yi yoğun bir gündem bekliyor.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yerel seçimler sebebiyle bir buçuk ay ara verdiği mesaisine 16 Nisan Salı günü yeniden başlıyor.

 

 

GÜNDEMDE BEKLEYEN İKİ TEKLİF VAR: TURİZM VE ENERJİ

 
Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Meclis’in gündeminde görüşülmeyi bekleyen iki teklif bulunuyor. Bunlardan biri enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi. Teklif yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesini düzenliyor. Teklifin yasalaşması halinde ayrıca enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler 15 milyon lirayı geçmeyecek şekilde yüzde 30’u oranında desteklenecek. Kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

 

Gündemde bekleyen diğer teklifse Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Kanun Teklifi. Bu teklif, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin diğer şartları yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilmesini düzenliyor. Ayrıca seyahat acentelerinin müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye göndermeleri ve menfaat elde etmeleri halinde belgelerinin iptal edilmesi de bu teklifle düzenleniyor.

 

 

KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ MECLİS’E SUNULACAK

 
Henüz Meclis’e sunulmuş olmasa da hazırlıklarında sona gelinen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin yakın zamanda AK Parti tarafından Meclis’e sunulması bekleniyor. Yaklaşık 30 maddelik teklif ile kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak.

Varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

 

 

RUHSATSIZ SİLAHA CEZA ARTIRIMI

 
Meclis’in gündemine gelmesi beklenen düzenlemelerden biri de İçişleri Bakanlığının çalışma alanına giren konulara ilişkin. Ruhsatsız silah kullanımına verilen cezanın artırılması, silahların parçalarının sayılmasının engellenmesi gibi düzenlemeler bu teklifte yer alacak.

 

 

9. YARGI PAKETİ HAZIRLIĞI

 
İktidar kulislerine göre 9. Yargı Paketi de önümüzdeki dönemde Meclis’in gündemine gelecek. Pakette cezasızlık itirazlarının geliştiği suçlara ilişkin yeni düzenlemeler olması bekleniyor.

 

 

MECLİS GRUPLARINA BİR YENİSİ DAHA EKLENEBİLİR

 
Meclis’te AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet-Gelecek Partisi grubu bulunuyor. Bu 6 siyasi parti grubuna seçimden sonra da DEVA Partisi’nin eklenmesi gündeme gelebilir. 15 milletvekili bulunan DEVA Partisi’nin Demokrat Parti Milletvekilleri ile bağımsız ya da diğer partilerden milletvekili desteğiyle 20 kişiye ulaşıp grup kurması hedefleniyor.

 

 

KURTULMUŞ’TAN YENİ ANAYASA ZİYARETLERİ

 
Seçim gündeminin geride kalmasıyla birlikte Türkiye’yi bekleyen en önemli konu başlıklarından biri yeni Anayasa olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis’teki siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelerek yeni anayasaya ihtiyacına, anayasa yapım yöntemine, atılması gereken adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Ziyaretlerde yeni Anayasa’nın hazırlanması sürecindeki çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor.

 

 

İYİ PARTİ 27 NİSAN’DA YENİ GENEL BAŞKANINI SEÇECEK

 
Seçim gündeminin geride kalmasıyla kongre kararı alan İYİ Parti’deki gelişmeler de yakından izlenecek. Mevcut 4 adaya yenilerinin eklenip eklenmeyeceği, aday olmayacağını açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tutumunun değişip değişmeyeceği takip edilecek.

 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

 
Seçim sonuçlarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede ve partisinin yönetiminde değişiklik yapacağı iddia edilmişti. Siyasetin bir başka önemli gündemi de bu değişiklik iddiaları olacak.