Tebessüm uyandıran anektodlar

Tebessüm uyandıran anektodlar
16 Şubat 2016 09:06

Sobetimize Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in hadis-i şerifleri ile başlayalım:

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

1- ”Kardeşinin ihtiyacını karşılayan kimsenin, isteğini de Allah yerine getirir.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

2- ”Kendi iyiliğimizi ve çıkarımızı istediğimiz gibi, başkalarınında iyiliğini ister çıkarlarını gözetirsek ortada fenalık kalmaz.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

3- Gerçekten yapılan işlenen işler, bir kaba benzer ancak, altı temiz oldu mu üstü de temiz olur.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

4- ”İnsanın, babasından sonra baba dostlarından kesilmemesi iyiliklerin iyiliğidir.” Hz. Muhammed (s.a.v.)

5- ”Üç şey kardeşlik sevgisini safileştirir: Selam vermek, mecliste yer vermek, sevdiği isim ile onu çağırmak” Hz. Ömer (r.a.)

6- ”İyiliğin şerefi, çabuk yapılmasındadır.” Hz. Ömer (r.a.)

 

MİLYARDERİN DOKTOR DA Kİ, TEPKİSİ

 

Hindistan-Faridabad şehrinde, 40 yaşlarında, dolar milyarderi olan bir kadın, kendisini daima halsiz hissediyor, zenginliği münasebetiyle hiç bir şeyle ilgilenmiyormuş. Hindistan da ki tıbbi bitkiler eğitimi veren bir yüksek okulun doktoruna kendisini muayene ettirir, yapılan tahlillerde olumsuz bir şey çıkmamış. Doktor, halsizliğin sadece zenginlikten, zihinsel ve fiziksel hareketliliklerden mahrumiyetten kaynaklanan geçici bir psikolojik durumdur. Daha sonra doktor, hastasına der ki, hareketliliklere dayalı bir meşguliyet olmalıdır diye tavsiyede bulunur.

Kadın öfkeli öfkeli: Ah doktor, sanki ne kadar yorgun, bezgin olduğumu biliyormuş gibi, bana zihinsel ve fiziksel hareketlilik yap, diyorsunuz, dedi.

Doktor cevap verdi: Bilmez olur muyum hiç. Mademki, nasıl olsa yoruluyorsunuz, bari bir hareketlilik yapın da öyle yorulun daha iyi.

 

BİR RİCADA BULUNMA

Hindistan-Ahmadabad-Sabarmati şehri: Bekar ve zengin bir bilim adamı hep otelde hayatını idame ediyordu. Bir gün, kıymetli bir içecek şişesinin pek çabuk dibini bulduğunu fark etti. Kendisi yokken başkasının odasına girip içip içmediğini anlamak için, şişenin etiketine bir işaret koyar. Akşam odasına dönünce şişeye göz atar. Şişenin yanında ufak bir pusula görür. Kağıtta şunlar yazılı imiş: ”Ne olur şişeye işaret koymayın, yoksa bu kadar nefis içeceğe su katmak zorunda kalacağım.”

 

TAHMİNİ ZOR BİR KONU

Hindistan’nın varanasi şehrinde bir lokantada ki ziyafet sofrasında, bir kadın yanındaki genç erkeğe sordu:
”Kaç yaşındayım dersiniz. Erkeğin tereddüt ettiğini gören kadın tekrarladı: Keşfedemiyor musunuz?.
Erkek gülerek: ”Ediyorum, dedi ama, işin olumsuzluk tarafı şu ki, güzelliğinize bakıp on yaş aşağı mı desem, zekanıza bakıp on yaş fazlamı desem, bir türlü karar veremiyorum” diye cevap verir.

 

SOFRADA SABIRSIZLIK

 

Muğla-Fethiye-Çenger köyü halkından Cevdet Boz (Hidayet Hoca): Bir gün Hidayet Hoca’nın evinde sofra kuruluyor, sofra daha tam kurulmadan misafirler oturmadan, sofraya gelen her şeyi tadarak yemeye başladı. Kendisine Hidayet ağabey, dur bekle sofra tam kurulsun ne yiyeceksen ye: ”Sabırlı olsaydım zaten anamın karnında dururdum, doğmazdım. Biz Karakeçili (Yörük) aşireti soyundan olanlar, tereyağlı kafalıyız, böyleyiz:” cevabını verdi.

 

TEK ÇAREM

 

Genç bir dul kadın ölen kocasının mezar taşına şu kitabeyi yazdırmıştı: ”Kaderim öylesine büyüktür ki, ona tahammül edemiyorum.”
Fakat, az sonra nişanlanınca, kitabeyi şu şekilde değiştirdi: ”Kaderim öylesine büyüktür ki, ona tek başıma tahammül edemiyorum .” diyor.

 

BEKLENMEDİK HABER

 

Hindistan-Calcutta şehrinde Fabrika işleten biri, giyim mağazası işleten kadına aşık olur. Sivil bir polis tutup aşık olduğu kadını takip ettirip, kollatır. Bir gün tuttuğu memur kendisine şu raporu verir: ”Genç kadının mükemmel bir şöhreti vardır. Geçmişi lekesizdir. Ailesi iyi ve güvenilir bir bölge insanlarıdır. Yalnız, aleyhinde söylenebilecek tek şey, son zamanlarda bir fabrikatörle düşüp kalkmasıdır.” raporunu verir.

 

EVLİLİK RÜYASI

 

Genç bir denizci karsı ile Hindistan’nın liman şehri Puri de gezmeye çıkmış. Çocuk arabaları satan bir mağazaya girerler. Bir çocuk arabasını beğenerek ileri geri yürüterek iyi mi değil mi diye incelemeye başlarlar. Mağazanın müşteri temsilcisi bayan yanlarına yaklaşarak, ”Arabayı paketleyeyim mi?” diye sordu. Uzak diyarlardan ana Vatana yeni dönmüş olan denizci gülerek ”Şimdilik aceleye lüzum yok. Henüz rüyasını görüyor” dedi.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi M. Kemal ATATÜRK’ü ve Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

HADİS-İ ŞERİFLER KAYNAKÇASI:

Hz. Muhammed ve Hadisleri Yazar: Abdulbaki Gölpınarlı Okat yayınevi Kasım/1964

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun