Rus heyetinin tespitlerinde bazı netlikler var

Rus heyetinin tespitlerinde bazı netlikler var
26 Aralık 2016 17:30

Milliyet’ten Tolga Şardan, ki, kendisi tecrübeli bir polis muhabiridir, Rus heyetinin Rus Büyükelçi’nin katiline dair bazı tespitlerini aktarmış. Tolga Şardan’ın Rus yetkillerinin tespitlerinden bazı hususlar yeni ve kamuoyunun bilgilenmesi açısından önemli.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Önce Tolga Şardan’ın yazısından o bölümü aktaralım…

 

 
“Katil, iki kez olay yerine geldi. Önce, 14 Aralık günü, 15’inde otelde kalmak için yer ayırttı, 15’inde otelde kaldı, 16’sında ilk kez Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne (ÇSM) gitti. Büyükelçi Karlov’un sergiye gelmeyeceğini öğrendikten sonra ayrıldı.

 

 
Hedefine aldığı Karlov’un 19’unda sergiye geleceği bilgisine ulaştı. 19’unda otelde kalmak için yer ayırttı.

 

 
19’un da öğle saatlerinde aynı otele giriş yaptı. Kot pantolon ile geldiği otelden yanında getirdiği takım elbise ve beyaz gömleği giyerek ayrıldı.

 
Karlov’un yanında koruma olmaksızın gezdiği bilgisine sahipti.

 

 
Çevik Kuvvet’in resmi kıyafeti ile ÇSM’ye girmek daha kolayken, yakasına taktığı rozetle “koruma” gibi girmeyi tercih etti. Karlov’un arkasında daha rahat ve dikkat çekmeden yer alacaktı. Usulüne uygun biçimde hareket ediyordu.

 

 
Karlov’un söz konusu aktiviyete katılacağı “2 saat öncesinde” belli oldu. Karlov’un geliş saatine uygun biçimde otelden ayrıldı. İkinci kez ÇSM’ye geçti.

 
Kaçmak için zamanı vardı, kaçmadı. Çatışıp ölmeyi tercih etti.

 
Dosyasına bakıldı; okulda verilenin dışında herhangi bir atış eğitimi yok. Oysa silahlı duruşu, hareketleri, silahı tutuşu ve kullanışı dikkat çekiciydi.

 
ÇSM’deki eylemciyi etkisiz hale getiren iki özel harekatçının dosyaları incelendi. Acaba katille aynı devre mi diye? Ancak, sadece 2 ay önce göreve başlayan polis memurları oldukları anlaşıldı.

 
Katilin 2.5 yıllık meslek hayatında 3 kez rapor aldığı anlaşıldı. Raporlarda yazılı hastalık ve sorunlarla ilgili ilaçlar üzerinde inceleme yapıldı. İncelemelerde, Altıntaş’ın psikolojik sorunu olduğuna dair herhangi bir delil veya ipucu elde edilemedi.”

 

 
Şardan’ın Rus heyetinin tespitlerine dair aktardıklarından şunları görüyoruz, ki, bunların bir kısmına yorumlarım olacak…

 

 
1-Katil, Rus Büyükelçi’nin Çankaya’da ÇSM’de bir açılışa katılacağını biliyor, ki, ona bu bilgiyi verenler azmettiriciler. Azmettiricilerin bilgileri Rus kaynaklı değil ve muhtemelen polis ve/veya istihbarat teşkilatı içinden geliyor olmalı. Zira Rus Büyükelçi’nin açılışa katılacağının kesinleşmesi 2 saat önce, yani 16.30 civarında gerçekleşiyor.

 

 
Katil nitekim 14 Aralık’da, Büyükelçi’nin açılışa ilk gün olan 16 Aralık’da katılabileceği sanısıyla yerleştiği otelden çıkış yapıp, 19 Aralık’da öğlen saatlerinde yeniden otele yerleşiyor.

 

 
Ve, otele yerleştiği öğlen saatlerinde de henüz Büyükelçi’nin açılışa katuılacağı bilgisine sahip, değil. Çünkü Rus Büyükelçi’nin açılışa katılacağının kesinleşmesi kateldilmesinden 2 saat kadar önce oluyor.

 

 
Muhtemelen Büyükelçi’nin açılışa katılacağı konusunda alt düzeylerden bilgi alınmış ve/veya kamuoyuna yayılan bilgilere ulaşılmış ama azmettiricilerin de kesin bilgileri yok.

 

 
2-Katilin yakasına koruma polislerini andıran rozet takması, onu azmettirenlerin Çankaya Sergi Merkezi’nde nasıl bir ortam olduğunu, hangi güvenlik elemanlarının olduğunu, hangi davranışların şüphe çekip, çekmeyeceğini bildiklerini gösteriyor. Katili azmettirenler ağı içinde polis teşkilatında kendini gizleyenler olabilir.

 

 
3-Katil, azmettirenlerin istihbarat ağı sanki daha yereldeymiş ve böyle çok nitelikli ve global değilmiş gibi.

 

 
4-Katil kaçmamaya ve öldürülmeye kararlıydı zira onu azmettirenlere onun beynini ordan sağ çıkmamak ve böylece kendini anlamnlı biçimde feda atmek şeklinde yıkamışlardı

 

 
5-Katil tam bir psikiyatrik vakaya benzemiyor ama retard, yani saflıkla biraz geri zekalılık arasında olduğu yönünde bir izlenim bırakıyor.
Bakalım ilerleyen zamanda olayın çözümüne dair yeni bilgiler ortaya çıkacak mı yoksa bu da tarihin karanlığında mı kalacak.

 

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan