Eminağaoğlu: Konuşturmazsanız mahkemeye gideriz

Eminağaoğlu: Konuşturmazsanız mahkemeye gideriz
27 Ağustos 2014 10:01

Yargıçlar Sendikası adli yıl açılışında konuşmak için Yargıtay’a başvurdu. Sendika Başkanı Eminağaoğlu, “Konuşturmazlarsa idari yargıya başvuracağız’’ dedi.

 

 

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Adli Yıl açılış töreninde konuşturulmaması talebinin Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından reddedilmesinin ardından Yargıçlar Sendikası, törende konuşmak için Yargıtay’a başvurdu. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, geçen günler içinde Yargıtay’a verdiği dilekçeyle konuşma taleplerini iletti. Adli Yıl açılış törenlerinde yapılan konuşmalarda, yargı ve hukuk ile ilgili konular ve sorunların gündeme getirildiği belirtilen dilekçede ‘’İnsan haklarının, demokratik hukuk kurallarının, bu konudaki evrensel ölçütlerin gelişerek ilerlemesi karşısında, bu hususlar ifade edilirken mesleki ve sivil demokratik kitle örgütlerine de kapıların kapatılmaması, onların da görüşlerinin alınması, artık bütün çağdaş hukuk devletlerinde kabul edilen ve uygulanan bir anlayıştır” denildi.

 

 

KONUŞMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ

 
“Düşünce ve ifade özgürlüğünün dogmatik olmaması, çok seslilik içerisinde, farklı bakış açılarıyla konulara yaklaşılarak, doğruların yakalanması için de bu durum kaçınılmazdır” ifadelerinin yer aldığı dilekçede ayrıca şu ifadeler bulunuyor: “Yargıç ve Cumhuriyet savcılarının sivil ve mesleki dernek ve sendikaları da artık ülkemizde kurularak faaliyete geçmiş olup, bu örgütlerin bazı uluslararası yargı örgütlerine kendileri, bazı uluslararası yargı örgütlerine de ülkeyi temsilen üye olarak katılmış oldukları da gözetilerek örgütümüz dahil tüm yargıç ve savcı örgütlerinin de törene davet edilmeleri, yargıdaki sivil örgütlenmelere ve bu bağlamda Sendikamıza konuşma hakkı tanınmasını istiyoruz.’’

 

 

‘YANIT GELMEDİ’

 
Sendika Başkanı Eminağaoğlu, geçen günler içindeyaptıkları bu başvuruya hâlâ yanıt verilmediğini bildirerek bunun yüksek yargıdaki bakışın hak ve özgürlükler yönünde olmadığını bir kez daha gösterdiğini kaydetti. Eminağaoğlu, konuşma istemlerinin kabul edilmemesi durumunda idari yargıya başvuracaklarını bildirdi.

 

 

***

 

 

‘Karar son derece doğru’

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay’ın adlı yıl açılışı nedeniyle düzenlenecek törende Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması yönünde aldığı karar için “son derece doğru” değerlendirmesi yaptı.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, önceki gün Yargıtay’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu’nun 1 Eylül’de yapılacak adli yıl açılış töreninde konuşma yapması yönündeki kararı hakkında sorulan soruya, “Başbakan katılacak. Katılmayacak olan Cumhurbaşkanı seçilen, henüz o koltuğa oturmayan kişi. Dolayısıyla Yargıtay’ın aldığı karar son derece doğru bir karar” şeklinde cevap verdi.

 

 

***

 

‘Yargıtay gündeme almamalıydı’

 

 

Yargıtay’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasını oyçokluğu ile kabul etmesi ile ilgili olarak da Eminağaoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

“TBB Başkanı katılırsa Cumhurbaşkanı olarak adli yıl açılış törenine katılmam’’ diyen Erdoğan’ın yaptığı bu çıkış sonrasında, Yargıtay’ın vesayet altında olmayıp, bağımsız bir yüksek mahkeme olduğu bilinci ile hareket ederek, bu çıkışı gündemine bile almaması gerekirken siyasi iktidarın adeta hapşırmasından bile etkilenerek, yerleşik bir uygulamadan dönülmesinin değerlendirilmesini kendisine gündem olarak belirleyerek toplantı yapılması, son derece üzücü olmuştur.

 
Bu duruma yol açan Erdoğan’dan başka, bu toplantının da yapılması yolundaki tutumu kınıyoruz. Sonuçta ise artık bir toplantı yapılmış olması karşısında sadece yargı bağımsızlığına işaret edilmesi ve bu çerçevede işlem yapılması gerekirken TBB Başkanın’ın katılımı yolundaki kararın oyçokluğu ile alınabilmesi ise aykırı oylar gözetildiğinde, yüksek yargı organlarının da içler açıcı durumunu göstermesi yönünden ayrıca üzücü olmuştur.”

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir