E-reçete’de altyapı hâlâ tamamlanamadı!

E-reçete’de altyapı hâlâ tamamlanamadı!
15 Aralık 2017 09:40

E-reçete sisteminin birçok ilde sınıfta kaldığını belirten TEİS Başkanı Saydan, “Özellikle doğuda altyapı hâlâ sağlanabilmiş değil” dedi

 

 

Burcu Cansu / Birgün

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan elektronik imzalı e-reçete sisteminin illere göre uygulanma oranını yayımladı. 2017 yılında en az e-reçete yazılan il yüzde 59 ile Erzurum olurken, en yüksek il ise yüzde 97 ile Bolu oldu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yüzde 59 ile 78 aralığında en az e-reçete yazılan 12 il bulunduğunu belirterek, “Bu illerin çoğunluğunun Doğu bölgemizdeki iller olması, bu bölgelerde gereken altyapının tam olarak sağlanamadığını göstermektedir” dedi.

 

 

Acillerde manuel kağıt kullanılıyor

 
Ülke genelinde eczanelere gelen günlük reçete sayısının 1 milyon 500 bin ila 1 milyon 600 bin arasında değiştiğini belirten Saydan, “Tıbbi malzeme reçetelerinin de elektronik ortamda yazılması için pilot uygulama başladı. Türkiye genelinde reçetelerin elektronik imzalı e-reçete olarak yazılma oranı yüzde 84’lerde. Bunun en büyük payını aile hekimleri ve özel hastaneler oluşturuyor. Aile hekimlerinin elektronik ortamda yazdıkları e-reçeteler yüzde 97, özel hastanelerin ise yüzde 90 oranında. Özel hastanelerin oranının düşük olmasının nedeni acillerden yazılan manuel kağıt reçeteler” diye konuştu.

 

Sahte reçetenin önüne geçti

 
Elektronik imzalı e-reçete sistemiyle, büyük oranda sahte reçetenin önüne geçildiğini vurgulayan Saydan, şunları söyledi:

 
“Yazılan reçetelerle ilgili istatistiki bilgi toplanması kolaylaştı, kağıt israfının önüne geçildi. Reçete okunamama durumlarının yüzde yüz giderilmesini sağladı, ilaç bilgisine ulaşma süresinin kısalması, doktor ve eczacıya vakit kazandırması, kayıt edilebilirlik, sürdürülebilirlik, takip edilebilirlik açısından kullanışlı bir sistem oldu. Genellikle yazılan kağıt reçeteler, acilde yazılan ve eczane laboratuvarlarında hazırlanan yapma ilaç reçeteleridir. Medula sistemine eczanelerimizde en çok hazırlanan 52 adet yapma ilaçformül kartının sisteme dahil edilmesi kağıt reçete sorununu büyük ölçüde çözecektir.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/e-recete-de-altyapi-hala-tamamlanamadi-195599.html