Çarpma İşlemi Problemleri

Çarpma İşlemi Problemleri
17 Mart 2019 12:20

Matematikte en çok kafa karıştıran işlemlerden birisi olan çarpma işlemi, temeli birazcık ezbere dayanan dört işlemden birisidir.

 

 

Çarpma işleminin açılımına baktığımızda ilgili sayı kadar sayıyı yan yana koyarak toplama yapma işlemidir diyebiliriz. Örnek olarak; 5×9= ? dediğimiz zaman 5 tane 9 u yan yana koyup topladığımızda ortaya çıkan sayı aslında 5 ile 9 un çarpımına eşittir. Bu bağlamda çarpma işlemi ile toplama işlemi birbiri ile doğrudan ilişkilidir demek mümkündür. 9 tane 5 i yan yana toplamak yerine kısaltarak 9×5 şeklinde işleme dökülmüştür. Bu da matematiğin en temel dört işlemlerinden birisi haline gelmiştir. Diğer bir örnek ise; 5 tane 10 u topla demek yerine 5×10 diyerek işlemi kolaylaştırmış aynı zamanda hızlandırmış olmaktayız. 5 tane 10 u yan yana koyup topladığımızda ortaya çıkan rakam 50 iken, 10×5=50 yani 5 kere 10 çarpma işleminin sonucu da bize 50 rakamını vermektedir.

 

Tüm bunların ışığında matematikte çarpma işlemi toplamanın hızlandırılmış halidir demek mümkündür. Çarpma işlemi problemleri 2. sınıf öğrencileri dersi olarak genelde öğrencilerin hayatına girmektedir. İlkokul 1. sınıfta sayıları, rakamları öğrenen öğrenciler yavaş yavaş matematiksel işlemlere girmeye başlarlar. Rakamları, desteyi ve düzineyi öğrenen öğrenciler basit toplama işlemlerini gördükten sonra çarpım tablosunu ezberlemeye ve basit çarpma işlemleri yapmaya başlarlar.

 

 

Bir sonraki sene 3. sınıf çarpma işlemi problemleri dersinde ise artık iki basamaklı sayıları çarpmaya başlar öğrenciler. Basit matematik problemlerinde gündelik hayatta kullanılacak seviyede matematiksel işlemleri görmeye başlarlar. Alışveriş işlemleri, para üstü işlemleri, marketten çok sayıda alınan ürünler için kaç para ödeneceği işlemleri gibi gündelik matematiğe gireriz. Çarpma işlemi ise tam bu noktada işleri kolaylaştırır. Toplamanın uzun halini yapmak yerine kısaca sonuca ulaşırız.

 

 

Matematikte çarpma işlemini yaparken çarpılan, çarpan ve çarpım olarak üç farklı ifadeden söz ederiz. Yukarıdaki örneğe tekrar geri döndüğümüzde 10 (çarpılan), 5(çarpan) ve sonuç 50 (çarpım) olarak ifade edilmektedir. Sorularda bazen bunlardan birisi verilmez ve diğerini bulmamız istenir. Bu tip sorular biraz daha ileri ki sınıflarda görülen problemlerdir.

 

Böylece matematikte çarpma ile toplama işleminin bağlantısını kolay şekilde öğrendik ve doğrudan bu iki işlemin birbiri ile bağlantısını anlamış olduk. Matematikte çarpım tablosunu öğrenmek matematik işlemlerimizi hızlandıracaktır.