'Yüz bini aşsalar da alacağız'

'Yüz bini aşsalar da alacağız'
26 Ağustos 2012 09:18

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’den gelen mültecilerin sayılarının yüz bini aşması halinde de Türkiye’nin bunları kabul edeceğini, ancak bu durumu BM’nin gündemine getireceklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu, İstanbul’da bir özel sağlık kuruluşunun açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Suriye’de kaçırılan 11 Lübnanlıdan Hüseyin Ali Ömer’in serbest bırakılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ”Siyasi konular ne olursa olsun hiçbir zaman insani meselelerde çabalarımızı eksik etmedik.

Siyasi bir gündem maddesi olarak, rehin alma gibi olayların yaşanmaması konusunda da bütün tarafları hep uyardık. Diğer Lübnanlıların da kurtulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Zor şartlarda bulunan vatandaşlarımıza daha önce Afganistan’da Libya’da Irak’ta nasıl yardımcı olduysak şimdide aynı duyarlılığı izleyeceğiz” dedi.

Bakan Davutoğlu, bir soru üzerine, Suriye’deki mülteci akını konusuna da değindi. Bakan Davutoğlu, “Yüzbin sembolik bir rakamdır yüzbin bir mülteci geldiğinde elbette kabul edeceğiz. Fakat bu sadece Türkiye’nin üstlenebileceği bir görev değildir.

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde mülteci sorunu elbette gündemde tutulacaktır ve Türkiye her zaman olduğu gibi Suriyeli kardeşlerinin yanındadır. Her zaman söylediğimiz gibi Birleşmiş Milletler bu günler için vardır” dedi