‘Yasama süreci işletilmiyor’

‘Yasama süreci işletilmiyor’
3 Ağustos 2020 12:10

Meclis’teki tali komisyonlar yaklaşık 2 bin 300 kanun teklifinin havale edilmesine karşın 27. Yasama Dönemi’nde yalnızca iki kez toplandı. CHP’li Özel, “İktidar, nitelikli bir yasama süreci işletmektense, kanun tekliflerini yeterli tartışma olmadan kanunlaştırma niyetindedir” dedi.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla komisyon başkanlarına 10 Mart günü gönderilen resmi yazıda, tali komisyonların toplanması çağrısı yapıldı. Şentop’un uyarısına rağmen, 27. Yasama Dönemi’nde tali komisyonlar yaklaşık 2 bin 300 kanun teklifinin havale edilmesine karşın yalnızca iki kez toplandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlığı’na nitelikli bir yasama süreci için kanun tekliflerinin esas komisyonlar kadar tali komisyonlarda da görüşülmesi gerektiğini hatırlatarak TBMM Başkanlığı’nın bir girişimi olup olmayacağını sordu.

Önergeye TBMM Başkanı adına Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in verdiği yanıtta “TBMM İçtüzüğü’nün 23’üncü maddesi uyarınca tali komisyonlar kendilerine havale edilen işlerin kendilerini ilgilendiren yönü veya maddeleri üzerinde, esas komisyona görüş bildiren komisyonlar olup bu komisyonların süresi içerisinde görüş bildirmemesi esas komisyonun raporunu hazırlamasına engel değildir” denildi.

 

 

PARLAMENTONUN SAYGINLIĞI ARTAR

 

 

Önergesine verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Özel, “İktidar, nitelikli bir yasama süreci işletmektense, yürütme organının talimatlarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne havale edilen kanun tekliflerini, yeterli tartışma olmadan kanunlaştırma niyetindedir. Bu çerçevede yasama meclisine sunulan torba kanunların sayısında artış yaşanmış, ihtisas komisyonları yerine Plan ve Bütçe Komisyonu adeta bir alt meclis gibi çalıştırılmaya başlanmıştır. 27. Yasama Dönemi’nde bugüne kadar yalnızca iki tali komisyonun toplanmış olması dikkat çekici düzeyde düşüktür. Daha nitelikli tartışma ortamlarının yaratılacak olması nedeniyle tali komisyonların kendilerine havale edilen işleri görüşmek üzere toplanmaları gerekmektedir” ifadesini kullandı.