Usulsüz olduğu mahkeme tarafından belirlenerek iptal edilen TKİ’nin mülakat sınavı Meclis gündeminde!

Usulsüz olduğu mahkeme tarafından belirlenerek iptal edilen TKİ’nin mülakat sınavı Meclis gündeminde!
9 Haziran 2022 10:20

TKİ tarafından 2019 yılında yapılan “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı” mülakata giren personellerden birinin yargıya başvurması sonucunda Mart 2022’de mülakatın usulsüz olduğu gerekçesi ile iptal edilmişti.

 

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ yaptığı açıklamada; “2019 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmıştır. 100 tam puan üzerinden yapılan yazılı sınavda, 60 puanı geçen adaylar başarılı sayılmış ve bunların içerisinden en yüksek puandan başlamak üzere; ilan edilen kadro ve pozisyon sayısının 5 katı personel sözlü sınava alınmıştır. Soruların kura usulü ile belirlenmemesi, ilan edilen sınav konuları dışında soruların sorulması, konu bazında dağılımın adil yapılmaması, cevap anahtarının önceden hazırlanmaması, sorulan soruların kişiye özel olarak belirlenmesi, sınavların usulünce görüntülü ve yazılı tutanak altına alınmaması, sözlü sınava itirazın konusu olmuştur.” İfadelerini kullandı.

 

 

Yargı Tarafından Usulsüz Bulunan Mülakat 29.06.2022-03.07.2022 Tarihleri Arasında Yeniden Yapılacak

 

 

Hakverdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ’in yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde; “Kurum içinde yapılan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına giren bir kurum personelinin söz konusu sınava itiraz ettiğini, 16.03.2022 tarihinde Ankara Bölge İdari Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, “objektif ölçütlere aykırı olduğu” gerekçesi ile sınavın iptal edildiğinin, TKİ Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile yeni sınavın 29.06.2022-03.07.2022 tarihleri arasında yapılacağını duyurulduğunu” belirtti.

 

 

AKP Usulsüz Mülakatlarına, Liyakatsiz Atamalarına Devam Ediyor!

 

 

Konu hakkında açıklamalarına devam eden Hakverdi; “Yargının verdiği iptal kararına rağmen sınavda başarılı sayılanların vekâleten ve yürütme usulü ile müdürlük görevine devam ettiği iddia edilmektedir. Adil olmayan bir sınavla belirlenmiş bu personellerin, vekâleten veya yürütme usulü ile şube müdürü olarak görevlerini sürdürmeleri, iş barışına uygun düşmemektedir. Liyakat esasına dayanmadan atanmış bu personelin, TKİ gibi madencilik tekniği ve biliminin önem taşıdığı bir kurumda yönetici olması, kamu zararına neden olabilecektir. 20 yıllık AKP iktidarında birçok sınav ve mülakat usulsüz yapılmakta, yazılı sınavlarda başarılı olan milyonlarca insanımız mülakatta üyesi olmadığı dernek, vakıf ve cemaatler yüzünden elenmektedir. Biran önce mülakatlara son verilmeli ve Devlette liyakat yeniden tesis edilmelidir.” Dedi.

 

 

Usulsüz Sınavı Yapan Komisyon Yeni Sınavda Görev Alacak Mı?

 

Hakverdi’nin Bakan Dönmez’e yönelttiği sorular şöyle;

 

“Objektif ölçütlere aykırı olduğu” gerekçesi ile mahkeme kararıyla iptal edilen bu sözlü mülakatı yapan komisyon üyeleri hakkında hukuki ve idari bir işlem başlatılmış mıdır?
Sınavın, usulünce tutanak altına alınmadığı ve video kaydının olmadığı ya da silindiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda, kurum içinde başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
Mahkeme kararınca iptal edilen bu sınav sonucuna göre gerçekleştirilen atamalar sonrasında, asaleten görevlerini sürdürmeleri mümkün olmayan bu kişiler arasında, vekâleten veya yürütme usulü ile müdürlük görevini sürdüren var mıdır?
Mahkeme kararınca usulsüz olduğu tespit edilen eski sınavda görev alan komisyon üyelerine, yeni yapılacak sınavda görev verilecek midir?
29.06.2022-03.07.2022 tarihleri arasında yapılacak olan yeni sınavda, eski sınavda yaşanan sorunların yaşanmaması adına önlemler alınmış mıdır?
Mahkeme kararınca, “objektif ölçütlere aykırı olduğu” belirlenen ilk sınava, bir tarikat veya cemaatin referans usulü ile müdahil olduğu iddiaları Bakanlığınızca araştırılmış mıdır?