Tunceli’deki helikopter kazasından kahreden haber: 12 şehit

Tunceli’deki helikopter kazasından kahreden haber: 12 şehit
18 Nisan 2017 18:00

Tunceli’den kalktıktan sonra Pülümür ve Ovacılık’ta 16 Nisan referandumunda görev yapan hakim ve özel harekat timini taşıyan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait helikopterle telsiz teması Ovacık İlçesi’ne bağlı Çambulak kırsalı yakınlarında saat 11.30’da kesildi.

 

 

 

 

 

Düştüğü belirtilen helikopter için haber alınır alınmaz arama çalışmaları başlatıldı. Helikopterin düştüğü bölgenin belirlenmesi ardından 17.00 sıralarında ekipler enkaza ulaştı ve helikopterdeki 12 kişinin de şehit olduğunu bilgisi verildi. Helikopterde 7 polis, bir hakim, bir asker ve 3 personel bulunuyordu. Bakan Soylu ise yaşanan acı olaya ilişkin, basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli’de polis helikopterinin düşmesi sonucu 7 polis, bir hakim, bir asker ve 3 personelin şehit olmasına yönelik açıklama yaptı. Bakan Soylu’nun açıklaması şöyle:” Ülkemizi milletimizi üzen bir kazayla karşı karşıya kaldık. Saat 10:00 itibariyle Diyarbakır’dan kalkan ve Tunceli’de bizim Kartal pisti olarak nitelendirdiğimiz piste iniş yapan Emniyet Genel Müdürlüğümüze ait helikopter bir taraftan ilçeler arası görevlilerin intikalini sağlamak, diğer taraftan ilk derece konser yardımcılığı sınavına giren kahraman evlatlarımızı kardeşlerimizi yerlerine intikal ettirmek ve diğer taraftan da bir hakimimizin intikalini sağlamak için 12 kişilik toplam yolcu artı mürettebatla birlikte saat 11: 35 itibariyle Tunceli Pülümür dağ yolundan kalkışını gerçekleştirdi. Kartal pisti hem de Nazimiye’den gerekli personelleri aldı ve Tunceli Pülümür dağ yolundan kalktıktan sonra da 11: 43 sıralarında kendisiyle tüm irtibatlar kesildi.

 

 

“SİNYAL KESİLDİKTEN SONRA…”

 

 

“Huzur vadisinde uçuşu gerçekleştirirken sinyal kesildikten sonra bize intikal eden haberin hemen akabinde gerek Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’mız, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğümüz ve ardından da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’mızın bütün arama kurtarma timleri bütün çalışmalarla birlikte ulaşılmaya gayret gösterildi. Sarıgül köyü etrafında olduğu tespit edildi yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte. Gerek hava koşullarının hem kar hem yoğun yağmur ilk önce 1 kilometreden başlayan sonra 300 metreye kadar düşen bir görüş mesafesi darlığı yüzünden helikopterle gidilemedi. Yaklaşık 2 buçuk saatlik bir tırmanma sonucunda 4 timimiz birlikte helikopterin enkazına 16: 34 sıralarında ulaştılar. Helikopterin yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef şehit olmuşlardır. Milletimizin başı sağ olsun. Oradaki hava şartları çok zor durumda helikopterin inebilme imkanı da yok. Şu anda oradan intikalleri konusunda arkadaşlarımız değerlendirme yapıyorlar. Helikopterde herhangi bir etken söz konusu değil. Hava şartlarından dolayı bir kazanın olduğu görülüyor. Başımız sağ olsun.”

 

 

Polis helikopterin bulunması için Erzurum ve Erzincan AFAD’dan kurtarma ekibi gönderildi. Erzurum AFAD’tan profesyonel dağcı eğitimi alan 6 kişilik ekip gönderildi.

 

 

basliksiz-1-242

 

 

Erzurum AFAD Müdürü Selahattin Karslı, “Erzurum’dan AFAD’a bağlı 6 profesyonel dağcı, Tunceli’nin Pülümür İlçesi’ndeki polis helikopteriyle irtibatın kesildiği bölgeye gönderildi. Ekibimiz bölgeye ulaşmak üzere” dedi. Yine arama kurtarma faaliyelerinde bulunmak üzere Erzincan’dan da 11 kişilik ekip Tunceli’ye hareket etti. Bölgede yolların kardan ve heyelan nedeniyle kapalı olmasından dolayı arama kurtarma ekiplerinin bölgeye gitmede sıkıntı çekmesi nedeniyle çok sayıda iş makinesinin de bölgeye sevk edildiği öğrenildi.

 

 

basliksiz-2-18

 

Helikopterin Diyarbakır merkezli Havacılık Şube Müdürlüğü´ne bağlı olduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde Diyarbakır´dan kalkan helikopterin önce Tunceli´ye gittiği bildirildi. Tunceli’den kalkan helikopterde 1 hakim, 7 polis özel harekat timi, 1 astsubay ve 3 pilot bulunuyordu. Helikopter, referandumda görev yapan hakim ve polisleri görev noktalarına bırakmak üzere havalanmıştı.

 

resimid_3345425

 

YOĞUN SİS VAR

 

 

Bölgede yoğun sisle birlikte görüşün kısıtlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar, muhtemel düşük görüş şartları nedeniyle kazanın gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.

 

 

ARAMA KURTARMA UÇAKLARI SEVK EDİLDİ

 

 

Hava Kuvvetleri, bölgede arama kurtarma çalışmaları için Diyarbakır´dan CN235 tipi uçağı yönlendirdi. Havadan İhbar Kontrol (HİK) olarak adlandırılan E-7T Barış Kartalı uçağı da Tunceli´de helikopterden gelecek sinyali tespit etmek için uçuyor. Özel donanıma sahip bu uçaklar, çarpma ile devreye giren özel sinyali tespit edebiliyor. Bölgede ayrıca Malatya´dan kalkan 2 Sikorsky S-70 arama kurtarma helikopteri de arama-kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

 
HELİKOPTERDEN 112 ARANDI!

 

 

Öte yandan helikopter personelinin acil kodla 112’yi aradığı ve ‘yaralılar var’ dediği iddia edildi. Bazı haber ajanslarının geçtiği bu bilgi Tunceli İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanmadı. İl Sağlık Müdürü “112’ye olay yerinden gelen bir çağrı yok” dedi.

 

 

12 KİŞİ ŞEHİT

 

 

Bölgeye 17.00 sıralarında ulaşan ekipler, helikopterdeki 12 kişinin de şehit olduğunu bilgisini verdi. Helikopterde 7 polis, bir hakim, bir asker ve 3 personel bulunuyordu.

 
S-70’LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

 

 

Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşan helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70´ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

 

 

Tunceli Valiliğininden gelen ilk açıklamada “18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür İlçemizden havalanan Sikorsky tipi polis helikopterinden kalkışından yaklaşık 10 dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu helikopterde 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi. Çevre köylerdeki vatandaşlardan da helikopterin bulunması konusunda yardım istendiği bildirildi.

 

 

Kaynak: Sözcü