Piyasa değişime endekslendi!

Piyasa değişime endekslendi!
12 Mayıs 2023 07:36

Seçim öncesi Millet İttifakı lehine sonuçlar içeren son anketlerin yayımlanması ve Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı piyasaları hareketlendirdi. Türkiye’nin risk primi dün, Aralık 2022’den bu yana ilk kez 500 puanın altına gerileyerek 496,4’e kadar düştü. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksinin öncülüğünde yükseldi. BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 6’ya dayanırken bankacılık endeksinde artış yüzde 9’un üzerine çıktı.

 

 

Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), Aralık 2022 tarihinden bu yana ilk kez kritik 500 puanın altına geriledi. CDS yüzde 8,30 oranında düşüşle 496,4 seviyesine kadar düştü.

Birgün’de yer alan habere göre seçimler öncesi piyasalarda da oynaklık arttı. Borsa İstanbul’da bankacılık endeksinin öncülüğünde yükseldi. Özellikle bankacılık endeksinde yaşanan yükseliş dikkat çekti. Bankacılık endeksinde hafta başından bu yana yüzde 20’lik artış yaşandı. BIST 100 endeksi ise, yaklaşık yüzde 8 yükseldi.

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesinin ardından da alımlar hızlandı. Banka hisselerinin yanı sıra Koç, Sabancı ve Doğan Holding hisseleri yüzde 10 artışla tavan oldu. İnce’nin açıklamasının ardından yapılan yorumlarda seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalinin azaldığı görüşlerinin ağırlık kazanmasıyla borsada yükselişin tetiklendiği belirtiliyor. Piyasalardaki yükselişin iktidar değişikliğini satın alması olarak yorumlandı.

 

 

ALTINA HÜCUM BAŞLADI

 

 

Altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası belirsizlikle Kapalıçarşı’da hareketli günler yaşanıyor. Gelirini enflasyon karşısında korumak isteyen yurttaşlar çarşının yolunu tutarken, kuyumcularda uzun kuyruklar oluştu. Ekonomi gazetesine konuya Kapalıçarşı esnafı altın fiyatlarında yaşanan artış ve seçim sonrası dolar kurunda beklenen yukarı yönlü hareketin etkisi ile işlerin son haftalarda ikiye katlandığını dile getirdi. Gelişme, Darphane’nin verilerine de yansıdı. Altın üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 316 artarak 12 milyon 649 bin 312 adete ulaştı.

Dün döviz piyasasında da hareketlilik yaşandı.Dolar TL 19,57’yi de görerek zirve tazeledi. Bu verilere göre TL dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 4 seviyesinde.

 

 

ROTA: DÖVİZ SATIŞILARI ENGELLENİYOR

 

 

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı ve ekonomist Kerim Rota sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda bankalara döviz satılmamasına yönelik bir ‘sözlü talimat’ geldiğini yazdı. Rota şu ifadeleri kullandı: “Bankalara bir MB Başkan yardımcısının ‘sözlü’ talimatı ile Perşembe ve Cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar. Bu nedenle bugün ve yarın ithalat ödemesi olan firmalar bu ödemelerini yapamaz hale düşüyorlar.”