'Norşin açılımı' Meclis'ten döndü

'Norşin açılımı' Meclis'ten döndü
14 Haziran 2012 16:56

Cumhurbaşkanı Gül’ün yaklaşık iki yıl önce gittiği Bitlis’in Güroymak ilçesi’nin Norşin olarak değiştirilmesiyle ilgili kanun teklifi Meclis’e önce sunuldu, sonra geri çekildi. Teklifin sahibi ise “çok tanıdık” bir AKP’li çıktı.

H&H ÖZEL HABER-HAKKI SEÇKİN

Yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Güroymak ziyaretinde ilçenin eski adı olan “Norşin” açılımı TBMM’den döndü.

Gül’ün başlattığı açılım kentin adının değiştirilmesi için verilen kanun teklifi ile gerçeğe dönüşecekti. Teklifin sahibi ise “İdris-i Bitlisi” açılımı yapan AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’di.

Pierre Loti’nin adının İdris-i Bitlisi olarak değiştirilmesini isteyerek tartışmaların odağına yerleşen AKP’li Vahit Kiler, Bitlis’in Güroymak ilçesinin adını değiştirmek için kanun teklifi verdi. TBMM Kanun ve Kararlar  Başkanlığı teklifi işleme de aldı.

Ancak ne olduysa, Kiler gerekçesiz bir şekilde Güroymak’ın adının Norşin olarak değiştirilmesine yönelik teklifini geri çekti. Kiler’in teklifinin AKP’de sıkıntı yarattığı kulislerde iddia edildi. Kiler kanun teklifinin gerekçesinde “Güroymak resmi yazışmalar dışında halk arasında Norşin olarak kullanılmaktadır. Atatürk 10. Yıl Nutku’nda ilçenin adını Norşin olarak kullanmıştır. İlçenin adının gerek tarihi bağlar gerekse halk arasında kulanım şekli olan Norşin olarak kullanılmasını yöre halkı istemektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güroymak’ta  ilçenin eski adı olan “Norşin”i kullanmıştı. Bu tavır, “açılımın” önemli bir adımı olarak nitelendirilmişti.

O dönem büyük tartışma yaratan bu konuda CHP’li Mustafa Özyürek “Norşin’ Bediüzzaman Said Nursi’nin karargahıdır.

Cumhurbaşkanı da bu ilçeyi seçerek Nurcuları memnun etmek istemiştir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kiler’in teklifini yenileyip yenilemeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.