Loğoğlu: Başbakan daha ciddi açıklamalar yapmalı

Loğoğlu: Başbakan daha ciddi açıklamalar yapmalı
9 Eylül 2013 15:54

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, KCK’nın “çekilmeyi durdurduk” açıklamasına ilişkin, “Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Sayın Başbakan bu konuda daha ciddi açıklamalar yapmalıdır. Çünkü bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere, bizlere, Türk Halkına çıkacak” dedi.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’de yaşananlar ve Mısır’a yapacakları ziyaret konusunda TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Suriye konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerini eleştiren Loğoğlu, “Sayın Başbakan’ın söylemleri hem hayret verici hem de dehşet verici olmaya devam ediyor” diyerek şu uyarıyı yaptı:

 

“Suriye herhangi bir tepki verecek olur ise sınırlı müdahaleye bunun adresi herhalde Irak olmayacaktır, Ürdün olmayacaktır, Lübnan olmayacaktır neresi olacaktır Türkiye olacaktır. AKP Hükümetinin izlediği politikaya karşı maalesef Suriye inşallah öyle olmaz Türkiye’ye bir tepki vermek isteyecektir.”

 

Suriye konusunda BM denetçilerinin kimyasal raporunun beklenmesi gerektiğine dikkat çeken Loğoğlu, “O rapor ışığında Güvenlik Konseyi’nin alacağı tavır mutlaka beklenmeli diyoruz” diye konuştu.

 

CHP’NİN MISIR ZİYARETİ

 

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ile birlikte bugün Mısır’a bir ziyaret yapacaklarına dikkat çeken Loğoğlu, “Salı ve Çarşamba günleri bizim için hazırlanan program çerçevesinde temaslarımız olacak. Bu bağlamda Mısır Dışişleri Bakanı’yla görüşmemiz var. Mısır Dışişleri Bakanlığında ilgili ve yetkililerle görüşmelerimiz var. Eski Dışişleri Bakanı ve Kongre Partisi’nin Başkanı görüşmemiz var. Sosyal Demokrat Parti Başkanı’yla görüşmemiz var. Ahrar Partisinin Başkanı’yla görüşmemiz var. Bunlar belirlenmiş olan görüşmeler. Başka görüşmeler de olacaktır. Talepler geliyor özellikle siyasi partilerden. Ayrıca Mısır Televizyonunda da bizim için program ayarlandığını biliyorum” dedi.

 

Mısır’da yapacakları temaslara ve vereceklere mesajlara dikkat çeken Loğoğlu şöyle dedi:

“Biz Mısır’a ne götürüyoruz Türkiye’den. Mısır’a Türk Halkı’nın dostluğunu, kardeşliğini, sevgisini ve dayanışma hislerini götürüyoruz. Biz Mısır’da hangi mesajları muhataplarımıza vereceğiz. Bir, Mısır halkına saygımız olduğunu, Mısır halkının asırlar boyu uygarlığa çok büyük hizmetler vermiş çok önemli bir ülke olduğunu ve gelecekte de Arap dünyasının öncü bir ülkesi olarak bu dünyaya ve genel olarak bölgemize ve küresel uygarlığa yine katkılarının devam edeceği, Mısır halkının geleceğini parlak gördüğümüzü, iyi gördüğümüzü, demokrasi, özgürlük yolunda adımlar atmaya ilerleme kaydedeceklerinden hiç kuşkumuz bulunmadığını ve bunun başkalarının dayatması olmadan, başkalarının taraf tutması olmadan başka ülkelerin Mısır’ın içişlerine müdahalesi olmadan bunun Mısır halkı tarafından başarılacağına inandığımızı söyleyeceğiz.”

 

Loğoğlu, Mısır’dan döndüklerinde yaptıkları temaslar, edindikleri izlenimler ve olabilecek önerileri Dışişleri Bakanlığına bir rapor halinde sunacaklarının altını çizdi.

 

SORULAR

 

“Mursi ile de görüşecek misiniz?” sorusuna Loğoğlu, “Özellikle Mursi ile görüşme talebimiz şu aşamaya kadar olmadı. Kendisiyle görüşebildiğimiz takdirde bunun hem Türkiye -Mısır ilişkileri bakımından önemli bir unsur olacağını hem Mısır’daki durumu tam olarak anlayabilmemiz bakımından yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu ev sahiplerimizin takdirine bağlı” yanıtını verdi.

 

“SAYIN BAŞBAKAN BU KONULARI CİDDİYE ALMALIDIR”

 

“Geri çekilmenin durdurulduğu ifade edildi, ne diyeceksiniz?” sorusuna da Loğoğlu, “Bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalar ciddiye alınan kaynaklardan gayet net açıklamalar geliyor fakat hükümet bunları yeterince ciddiye almıyor. Diyor ki herhalde İmralı ile BDP’nin mesajları Kandil’e ulaşmadı, öyle bir sıkıntı var gibi eften, püften bir söylemle bunu geçiştirmeye çalışıyorlar. Biz çözüm sürecinin giderek sıkışmakta olduğundan ciddi kaygı duyuyoruz. Kaygı duyuyoruz çünkü içeriği hakkında bugüne kadar hiçbir bilgi verilmemiş olan bu çözüm sürecinin yapılan bu karşılıklı açıklamalarla yani PKK, BDP ve Kandil tarafıyla hükümet tarafından yapılan açıklamaların taban tabana zıt olması bir sıkıntının var olduğunu gösteriyor. Bu böyle değildir diyen bir tek kişi var Türkiye’de, o da Sayın Başbakan. Biz artık gerçeklerin bu kadar ayan beyan ortadayken böyle söylemlerle geçiştirilmesini Türk Halkına karşı saygısızlık olarak görüyorum.

Sayın Başbakan bu konuları ciddiye almalıdır. Sayın Başbakan bu konuda daha ciddi açıklamalar yapmalıdır. Daha inandırıcı daha doyurucu açıklamalar yapmalıdır. Çünkü bu çözüm süreci karşı tarafın iddia ettiği gibi bitmek üzereyse bunun faturası sizlere, bizlere, Türk Halkına çıkacak” diye konuştu.

 

“Mısır’da tutuklu gazeteciler var, bu konuda bir girişiminiz olacak mı?” sorusuna Loğoğlu, “Tutuklu bir gazeteci var, bir başka sade vatandaşımız var, bunları tabii zikredeceğiz” yanıtını verdi.

 

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun Gazze’ye gideceğine yönelik haberler yer aldı, bu konuda bir gelişme var mı? Bunu Mısır’da gündeme getirecek misiniz?” sorusuna Loğoğlu, “Böyle bir niyet var, gitmek istiyoruz. Ama planlanmış, takvimlenmiş bir Gazze gezisi yok. Bunu Mısır’da gündeme getirecek misiniz, muhtemelen getireceğiz, Gazze’ye gidişlerden birisi Mısır’dan geçiyor. Bu konudaki görüşlerini alacağız” dedi.