Kürt sorunu

Kürt sorunu
5 Temmuz 2012 15:03

Sevgili okurlarımız geçenlerde Türkiyenin çok önemli beyinleri bir arada yemek yedik dostlarımızla beraber gelişmeler karşısında da bir ufuk turu yaptık. Bazı notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kürt sorunu ile ilgili

Başbakan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşme ve bunun parti tabanındaki karşılığı önemli. Şüphesiz tek bir sorun yok. Sorunlar demeti var. İnsan hakları, özgürlükler  vb. O demetleri ayrı ayrı çözmeliyiz. Kürt hareketi  ayrışmacı bir hareket değil. Bunu görmek gerekiyor.

Amerika'nın Ortadoğu stratejisi Rusya ve Çin'i engellemektir. Bu bakımdan da Türkiye'nin bir Kürdistan kurularak küçülmesini istemez. Aksine Türkiye'nin büyümesini menfaatleri için destekleyecektir.Başka modellerde ortaya çıkabilir.

Terör örgütüyle devlet kurulmaz.. Bu gerçek dikkate alınmalı.

Hastalığı tedavi etmek için öncelikle teşhis konulması gerekiyor. CHP, MHP ve AKP  aynı çözümü öneremez. Sol sınıfsal çözümlemeler yapar. CHP bu kapsamda çözüm önerileri ortaya koymalıdır.

Barzani'nin sürece sokulması uluslararası politika açısından önemlidir.

Leyla Zana'nın müdahalesi değişen konjonktür ile ilgilidir.

Kürt sorunu konjonktür ile birlikte değişim gösteriyor.Bu değişim analiz edilmelidir.

PKK en çok feodaliteyi vurdu. Ama bir taraftan devletin bu feodallere verdiği destek de oldukça dikkate değer.

Öcalan'ın Türkiye için çözüm üzerinde kullanılabilmesi gereklidir. Öcalan Türkiye'deki Kürtler üzerinde çok etkilidir. Süreç sabote edilmeye çalışılıyor. (Son baskın) Geri adım atılmamalı, çözüm için daha da hızlanılmalıdır.

Kürt sorununu tarif etmeliyiz. (Teşhis için) Politik psikoloji uzmanlarını sürece katmalı ve psikiyatristlerden faydalanılmalıdır. CHP bu konuda sorumluluğu alıp sorunun çözümünde başrol olabilir. PKK sol çıkışlıdır.Bölge insanının sola eğilimi dikkate alınmalıdır.

AKP ilk geldiğinde devlete karşı idi. CHP ise devlet koruyordu. AKP halkın partisi olmaktan vazgeçip devlet partisi oldu. CHP bunu değerlendirip halkın partisi olmalıdır.

————–

Türkiye'de dönüşüm oldukça ciddi boyutlarda.

Kürt açılımı konusunda CHP proaktif bir görev aldı, bu sorunun çözümü CHP'ye büyük bir kazanç sağlayacak. CHP genellikle kendi söylediği ile değil, AKP'ye cevap vererek politika yürütüyordu. Bu yaklaşım bir kırılma noktası oldu bu pro aktif yaklaşımı diğer alanlarda da sürdürmeli. Çevre, eğitim, sağlık bu konularda ne düşünüyor. Bunlarda politika üretmeli.

Diyarbakır'da 5 yıl yaşadığım için bölgeyi biliyorum. 12 Eylül sürecinde orada olduğum sürece feodalitenin etkisini gördüm. Türk-Kürt ayrımının derinleşmesi oldukça tehlikelidir. CHP kararlılıkla yürümelidir.

————

Muhafazakâr bir duruşum var. Kürt meselesi AKP-MHP-CHP ittifakı ile çözülebilecek bir olay değil. Dış mihrakların etkisini nasıl göz ardı edebiliriz?

Türkiye üniter yapısını korumayı ne kadar sürdürebilir,bundan çok emin değilim.

Güneydoğu-Doğu'da insanlar aynı bayrak altında ne kadar yaşamak istiyor? Bu oran çok düşük, dikkate alınması gerekiyor.

 

AKP yeni bir iş alanı açmadı. Ama regülasyon çok iyi yapıldı. Ulaştırma bakanlığı da regülasyon yapıyor. Ama insanların gözünde başarılı algısı yaratıyor.

Özal ile AKP dönemi karşılaştırılamaz. Türkiye'nin büyük projesi yok. Havaalanı yok, nükleer enerji tartışılıyor. Son on yılda neler yapıldı? Gelişmekte olan toplumlar için konut yapılmaz. Çünkü tüketim aracıdır. Santral yap, üretimi hızlandır.

Amerikan faizlerinin düşmesi (11 Eylül ve Mortgage Krizi) ile AKP can buldu. Krizlere AKP'nin şansı oldu.

—————–

Kürt sorunu kısa vadede çözülmez. PKK açısından durum net, yayın organlarını takip ettiğinizde durum açık. Sorunu yaratan örgüt, o zaman örgüt üzerinde sorunu çözelim. Bulanıklık yok, eylem yapmayan örgüt çöker. (Lenin)

Örgütü iyi okumak gerekiyor. Çözülmeyecek meselesin lideri olunmaz. CHP'nin adımı çok da önemli değil. AKP'ninki bir uyutma siyaseti. Farkında değil belki, ama CHP de buna alet oldu.

Tayyip Erdoğan CHP'nin politikasından oldukça memnundur. Çünkü uyutma siyasetinde elini güçlendiriyor. PKK ne istiyor? 200 yıllık bir modernleşmeye ihanet ediyor. Bir Kürdistan yaratmak için bütün gelişim yıkıyor. İşte bunu açığa vurmak gerekiyor.

Tamam, şehitler var, ama kopma olursa ne olacak? Kürdistan kurulduğunda, gerilla polis olacak. Çocuk ölümleri artacak,  kopya bir Türkiye kurulacak ama belki 200 yıl öncesine gidilerek.

Süreç konusunda PKK sabote edebiliyor. Hükümet de bu sabote etkisini PKK'nın elinden neden almıyor? Bunu ortaya koymak önemlidir.

————–

CHP'nin adımı oldukça önemlidir. . Leyla Zana'nın bu iş AKP çözer açıklamasının amacı, CHP'yi dışarıda bırakmaktır. Bu ülkenin umuda ihtiyacı var. CHP bu proaktif tavrını başka alanlarda (eğitim vb.) göstermeli, yeni politikalar üretmesi önemlidir. Eğitim için eşitsizlik üzerinden politikalar üretmeli, laiklikle değil sol politikalarla eğitime yön vermelidir. “Onlar Kuran'ı duvarda asmayı severler” söylemine karşı “Kuranı Türkçeye çevirten Atatürk'tür” tezi öne sürülemez mi? Kürt çocukları bu ülkenin milli sermayesidir. Ancak dil gelişmezse, düşünce gelişmez. Kürtler kendi ayaklarına kurşun sıkıyor. Yetersiz bir dille nasıl başarılı kuşaklar yetişebilir.

Bugünlerde CHP'de ilerici bir dönüşüm var.

AB raporu abletle çalışan çocukların başarısı düşüyor diyor . Tablet tüketim aracıdır Fatih Projesi 30 milyar dolar. CHP eleştirilerini rant yolsuzluk üzerinden yaptı. Ancak bu çok etkili değil. Aksine tabletin öğrenciye zarar verdiğini ortaya koymalı.

PKK meselesini enformasyon düzeyinde tartışıyoruz. Sokak ağzı ezberler üzerinden tartışıyoruz. Bu nedenle tartışmalar korku üzerine kurulu. Ben hiçbir şeyden korkmuyorum. CHP eşitsizlik üzerine, eğitim üzerine de yeni politikalar üretmelidir.

Neden 4+4? Eğitim Bir Sen'in hazırladığı rapordan kaynaklanıyor. Ortaya çıkışı, bu raporu hazırlayanlar Almanya'da işçi çocuğu iken görüyorlar sistemi. Ama Almanya bundan vazgeçiyor. Almanya sistemi 8 yıla geçirdi.

“No Child Behind” yasası ABD'nin çıkarttığı… Bu yasanın sonunda hem demokratlar hem de cumhuriyetçiler logosu vardır ve “Amerikalıların Yasası” yazar. Bu durum Eğitim politikalarına verilen önemi vurguluyor

Enerji ve eğitim bütün sektörlerden önemlidir.

Tablet vermek önemli değil, onu kullanacak kültürel alt yapının verilmesi önemlidir.

—————

Kürtaj meselesi ile ilgili hükümet güzel oynuyor. Ama Başbakanını "Money Money, Money "eleştirleri temelsiz Doğum için SGK'nın verdiği para 445 TL. Sezaryen için bunu üzerine 45TL, kürtaj için 55TL ekliyoruz. Başbakan'ın para için yapıyorlar demesi yersiz. 55TL ile için  hekim sezaryen yapar mı?

Sağlık bakanı tam gün yasası gerekçesinde açıkça hekimlere hakaret ediyor.

Aile hekimi muayene bile etmeden ilaç yazıyor ama vatandaş memnun.Göz boyuyorlar.

Yeni Sağlık söylemleri geliştirilmeli.

Doçentlik imtihanı ile jüriyi bilgisayar otomatik seçer. Ama artık o sisteme de müdahale ediyorlar.

75 milyon kişiden, her yıl hekime başvuru sayısı 7,6. 1 hekime 8 kişi düşüyor. Aslında doktor sayısı az değil ama dağılımında sorun var.

Hükümet temel bilimleri yok ediyor. Aile hekimliğine yönlendiriyorlar. Sürdürülebilir bir politika değil.


Yazarın Son Yazıları:
Herkes için eşit fırsatlar sunan Anayasa Mümkün mü ? Batsın bu dunya.
Bu kan durmalı; Çözüm önerim
CHP yenileştirmeci olmalıdır