Karun'un denizatı Türkiye'den çalındı Almanya'da bulundu

Karun'un denizatı Türkiye'den çalındı Almanya'da bulundu
21 Kasım 2012 22:53

TÜYAP’taki Kitap Fuarı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı broşunun Almanya’da bulunduğunu söyledi.

Günay, “Bir özel haberim daha var. 2005 yılında Uşak Müzesi’nde çok önemli bir hırsızlık olayı gerçekleşmişti. O soyguna sebebiyet veren, sahtesiyle önemli eseri değiştiren müze müdürü 10 yılın üzerinde ceza aldı. Karun Hazinesi’ne ait som altın olan milyonlarca lira değerindeki mücevher Kanatlı Denizatı, Almanya’da bulundu. Türk makamları ve Alman makamları arasında mutabakat gerçekleşti. Şimdi yasal süreci takip ediyoruz. Sanıyorum çok kısa bir süre içerisinde Kanatlı Denizatı’na Türkiye müzeleri yeniden kavuşmuş olacak” diye konuştu.

KAYIP BROŞLA İLGİLİ 10 KİŞİ YARGILANMIŞTI

Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Karun Hazineleri’nin en değerli parçalarından kabul edilen Kanatlı Denizatı Broşu’nun sahtesiyle değiştirilerek çalındığı iddialarıyla ilgili dönemin Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu’nun da aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. 13 Şubat 2009’da sonuçlandırılan davada, bu süreçte emekli olan Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Akbıyıkoğlu’na “nitelikli zimmet ve görevi ihmal” suçlarından 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Diğer sanıklar Uğuz Sağlan “nitelikli zimmet ve haksız menfaat” suçundan 12 yıl 6 ay, Mehmet Polat, Fuat Ergün ve Halil Eker “nitelikli zimmet suçuna yardım” suçundan 6’şar yıl 3’er ay, Ahmet Düzyer, Fehmi İşler ve Suat Yenmez “zimmete iştirak” suçundan 6’şar yıl, Bülent Yücel “Suçu bildiği halde gerekli kurumlara bildirmeme” suçundan 2 yıl 6 ay, İsmail Bilgin de “Suçu bildirmeme” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.