Karayılan'dan Öcalan'a yanıt

Karayılan'dan Öcalan'a yanıt
5 Ekim 2012 08:57

Abdullah Öcalan ‘ın “Devletin muhatabı Kandil ve diğerleri değil, benim. Devlet diyor ya, PKK on başlı yapıdır, diye. Ben tüm sorumluluğu üstüme alıyorum. Tek muhatap benim. Ben kefilim” sözlerine, terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Murat Karayılan ‘dan yanıt geldi.

“Bu sorunu bileşenleri çözer. Ne PKK’sız ne İmralı ‘sız, ne de BDP ‘siz çözemezsiniz.”
 

ÖCALAN NE DEMİŞTİ?
 
Karayılan, son dönemdeki görüşme tartışmalarını, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın “BDP’yle görüşmem” açıklamasını PKK’ya yakınlığıyla bilinen haber sitesine değerlendirdi.
 
İKİ ŞEYİN DEĞİŞMESİ LAZIM
 
Karayılan’ın açıklamaları özetle şöyle: “Oslo sürecine stratejik yaklaştık. Kesinlikle silahları tümüyle devre dışı kılmaya dönük çok ciddi bir karar sahibiydik. Süreci AKP sonlandırdı. Görüşmeler eskisi gibi yürütülemez. Şunu söylüyoruz: Kürt sorununda silahla değil siyasetle çözüm kararı alınmışsa o zaman bunun yolu bellidir. Bunun yolu diyalogdur. Biz PKK olarak diyaloğa açığız. Tüm bileşenler tek muhatap güç olarak Öcalan’ı görüyor. Ancak eskisi gibi paralel iki görüşme olmaz. Eskiden şöyleydi: Bir İmralı görüşmesi oluyordu, aynı heyet gelip bir de Oslo’da görüşme yapıyordu. O mektup meselesi de oradan çıktı. Öcalan, o görüşmenin sonuçlarını bir mektuba yazar, o heyet gelir mektubu bizim heyete verir. Yani Oslo, İmralı görüşmelerinin bir devamı olarak yürütülüyordu. Şimdi bu biçimde görüşmelerin başarıya gitmeyeceği anlaşıldı. Yani iki şeyin değişmesi lazım: Bir, devletin bir çözüm projesi olması gerekiyor. İki, aynı sistemle olmaz! Eğer görüşme yoluyla başarı sağlanmak isteniyorsa Öcalan’ın koşullarının değişmesi gerekiyor. Öcalan’ın sağlık-güvenlik-özgür hareket etme koşullarının yaratılması lazım. Eğer gerçekten Türkiye devleti Kürt sorununu kalıcı bir biçimde çözmek istiyorsa yolu budur.