İktidar, halkı ikna edemiyor!

İktidar, halkı ikna edemiyor!
3 Kasım 2022 12:11

Tüm gücünü seçime yönelten iktidar halkı ikna edemiyor. YÖNEYLEM’in araştırmasına göre Saray’a karşı yüzde 60’a ulaşan bir muhalefet bloku şekillendi. İktidarın politikalarından olumsuz etkilenenlerin oranı ise yüzde 70’i geçiyor.

 

 

Artan yoksulluk ve her alana yayılan yönetim krizi ülkeyi derinden etkiledi. Milyonların iktidara duyduğu güven sarsılırken Cumhur İttifakı’na verilen destek her geçen gün eridi. İktidarın seçim öncesi peş peşe hamlelerine karşın ülkede yüzde 60’lara varan bir muhalefet bloku şekillendi. Yüzde 70’lere ulaşan bir kesim ise Saray’ın politik tercihlerinden mağdur ve rahatsız durumda olduğunu ifade ediyor. AKP-MHP cephesinin politikalarına destek yüzde 20 ile 30 bandına sıkışırken, araştırmalar iktidara karşı gelişen cephenin yüzde 70’lere çıkabileceğinin ipuçlarını veriyor.

 

 

ÜSTÜNLÜK MUHALEFETTE

 

 

YÖNEYLEM Araştırma’nın 24-28 Ekim tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 400 kişiyle yaptığı anketin sonuçları önümüzdeki seçimlere ilişkin önemli veriler ortaya koydu. Cumhur İttifakı’nın oy oranına dair seçmen algısının araştırıldığı çalışmada psikolojik üstünlüğün büyük oranda muhalefete geçtiği görülüyor. AKP ve MHP’nin oylarını artırdığını düşünenlerin oranı yüzde 20’de kalırken azalma olduğunu düşünlerin oranı yüzde 65’e yaklaştı. Araştırmaya göre ‘Türkiye’nin nasıl yönetildiği’ sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekici. Katılımcıların yüzde 60’ından fazlası bu soruya ‘kötü yönetiliyor’ yanıtını verirken iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 25’in altında. İktidarın 4 yıl önce deyim yerindeyse ‘ülkenin şaha kalkacağı’ iddiasıyla uygulamaya koyduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise halk nezdinde bugünkü pek çok krizin nedeni olarak görülüyor. Katılımcılara yöneltilen ‘Başkanlık sistemi mi parlamenter sistem mi?’ sorusuna yüzde 60’ın üzerine ‘parlamenter sistem’ yanıtı verildi. Başkanlık sistemini destekleyenlerin oranı yüzde 30 bandında kaldı.

Araştırmanın en can alıcı noktalarından biri de hiç kuşkusuz yurttaşların ekim ayı ülke gündemine yaklaşımı. Hükümet, ekonominin canlanacağı, istihdamın artacağı iddiasıyla faiz indirimine gitti. Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası ekonominin canlanacağı iddiası da halkın yaşadığı gerçeklere çarptı. Temel gıda maddelerini bile karşılamakta zorlanan milyonlar AKP’nin ekonomiyi düze çıkaracağı olan inancını tümden reddetti. Faiz indirme politikasının ekonomiyi canlandıracağını düşünlerin oranı yüzde 20’nin altında kalırken bu soruya olumsuz yanıt verenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde çıktı.

 

 

KİMSE İNANMIYOR

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmalı TÜİK verilerinde bile rekorlar kıran enflasyon için pek çok kez tarih verip düşeceği iddiasında bulunsa da böyle bir durum gerçekleşmedi. Erdoğan, son olarak enflasyonun şubat ayında düşeceğini söyledi. Ancak yurttaşın, verilen pek çok vaat gibi buna da inanmadığı ortaya çıktı. Şubat ayında enflasyonun düşüp düşmeyeceği sorulan yurttaşların yüzde 70’inden fazlası enflasyonun azalmayacağını düşünüyor. Enflasyonun düşeceğine inananların oranı ise yüzde 25’te kaldı.