İbre Kılıçdaroğlu’ndan yana!

İbre Kılıçdaroğlu’ndan yana!
6 Ocak 2023 09:29

Reel politik koşullar ortak aday konusunda ibrenin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na doğru kaydığını gösteriyor.

 

 

Fikret Bila / Halk TV

 

 

Millet İttifakı’nı İYİ Parti Lideri Meral Akşener’le birlikte kuran ve ince bir siyaset mühendisliğiyle 31 Mart 2019 yerel ve 23 Haziran İstanbul yenileme seçimlerinin büyük farkla kazanılmasına büyük katkı sağlayan Kılıçdaroğlu’nun ana muhalefet partisi lideri olarak cumhurbaşkanlığı için ortak aday olması siyasetin olağan akışına uygundur.

Kılıçdaroğlu uzun bir zamandan beri 6 liderin uygun görmesi halinde ortak cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini belirtiyor.

6’lı Masa’nın kurucu ve en büyük iki partisi olarak CHP ve İYİ Parti liderlerinden birinin ortak cumhurbaşkanı olması somut siyasi koşullara uygun bir tercih olur.

Bu süreçte Kılıçdaroğlu’nun adaylığını öne çıkaran faktörlere bakalım.

Akşener’in başından beri cumhurbaşkanı adayı olmak istemediğini, hedefinin başbakan olmak istediğini açıklaması ibrenin Kılıçdaroğlu’na doğru dönmesinde en önemli etkenlerden biridir.

Kılıçaroğlu ve Akşener dışında adaylık için adı geçen Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın konumlarına bakalım.

İmamoğlu hakkında sudan gerekçeyle verilen siyaset yasağı, bu yasağın kesinleşme olasılığı adaylık konusunda büyük risk oluşturuyor. 6’lı Masa’nın bu riski göze alması oldukça zor.

Mansur Yavaş’ın adaylığının ise HDP seçmeninden destek görmesi mümkün görünmüyor.

Bugüne kadar yapılan bütün kamuoyu yoklamaları 6’lı Masa’nın ortak adayının da Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50 artı 1 oya ulaşamadığı, HDP seçmeninin tercihinin sonucu belirleyecek önemde olduğunu gösteriyor.

HDP’den bugüne kadar yapılan açıklamalarla, cezaevinden görüşlerini yansıtan Selahattin Demirtaş’ın değerlendirmeleri CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu’na destek verebilecekleri mesajı taşıyor.

Siyasetin bugünkü somut koşullarına bakıldığında HDP’den gelen mesajlar da ibrenin Kılıçardoğlu’na dönmesinde bir diğer önemli faktör.

Bugüne kadar verdiği mesajlarla İmamoğlu’nun, o olmazsa Yavaş’ın adaylığına daha sıcak baktığını kamuoyuna yansıtan Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ikna olursa ve 6’lı Masa liderleri ve partileri daha önce söz verdikleri gibi ortak adayın arkasında dururlarsa, Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanmaması için ortada bir neden kalmayacaktır.

Kılıçdaroğlu, siyaset ve devlet deneyimi, dürüstlüğü, güvenilir kişiliği ile Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçirecek en uygun isimlerin başında geliyor.

6’lı Masa’nın diğer liderlerinin Kılıçdaroğlu’na bu yönüyle güven duymamaları için de bir neden yok.

Tıpkı 1999 seçimlerinde bütün partilerin ülkeyi tarafsız ve sağlıklı biçimde seçime götürecek kişinin Bülent Ecevit olduğunu konusunda duydukları güven gibi.