Hastalar, piyasada olmayan ilaçları için eczanelere isim yazdırıyor, sıraya giriyor!

Hastalar, piyasada olmayan ilaçları için eczanelere isim yazdırıyor, sıraya giriyor!
23 Aralık 2021 06:15

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, bazı ilaçların piyasada bulunamamsı üzerine yaşanan hasta mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

 
Halk, ekmek kuyruğundan sonra ilaç kuyruğuna girdi!

 
Ersoy, dolar kurunda yaşanan istikrarsızlığın en büyük sıkıntını ilaçlara erişimde yaşandığını söyleyerek “halk, ekmek, süt kuyruğundan sonra eczanelerde ilaç kuyruğuna girmiştir. Aylar öncesinden eczanelere isim yazdırarak, stoklara düşünce ilaç almaya çalışan hastalar var” dedi.
Halk sağlığını yakından ilgilendiren önemli sorunlardan biri olduğunu söyleyen Ersoy; “ilaçların stoklarda olmamasının sorumluluğu eczacılara atılmış halk ile eczacılar arasında ciddi sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Hasta bugün, düzenli olarak kullandığı ilacın muadilini dahi bulamamaktadır” dedi.
Sağlık Bakanlığı, ilaçlara erişemeyen hastalara ne kullanmalarını ne yapmalarını öneriyor!
Sözlerine şöyle devam eden Ersoy; “Bugün şeker ilaçları, hipertansiyon ilaçları, çocuk öksürük şurupları, soğuk algınlığı ilaçları, antibiyotikler dahil hiçbir ilaç piyasada bulunamamakta, en basit burun damlaları spreyleri dahi stoklarda görülmemektedir. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere kadın doğum tedavisinde kullanılan ilaçların hastalar tarafından alınamaz olması hastalığın ilerlemesine neden olmakta ve hastaları ciddi sağlık sorunları ile baş başa bırakılmaktadır” dedi.
Kanser hastalarının kullandığı ilaçlar piyasada yok!
Ersoy, “ayrıca, bu sene okulların açılması, kapalı ve havasız ortamlarda kalabalıklaşmanın etkisiyle sadece Covid-19 değil, grip ve diğer solunum yolu hastalıkları da etkili olmaya başlamıştır. Buna rağmen özellikle çocuk ateş düşürücü, grip ve ağrı kesici gibi ilaçların tedarikinde yaşanan sıkıntı çocukların sağlığını da tehdit etmektedir. Bunun yanı sıra birçok kanser ilacının temininde de ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır” ifadesini kullandı.
Kadınların menopoz ve hormon tedavisinde kullandığı hiçbir ilaç piyasa da yok!
Son olarak Ersoy; “uzun zamandır piyasada bulunmayan ilaçlar ise kadın hastaları büyük tehlike ile karşı karşıya getirmektedir. Kadınlara menopoz ve hormon tedavisi amacı ile verilen CYCLO-PROGYNOVA adlı ilacın 4-5 aydır piyasada bulunamaması üzerine muadili olarak TRISEQUENS ilacının kadın hastalara verilmiş, bu ilacında piyasa da bulunmaması üzerine doktorlar hastalarına ACTİVELLE ilacını önermiştir. Ancak bugün bu ilaç da piyasada bulunamayarak hastalar hiçbir ilacı kullanmamaktadır” dedi.
Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti;
1.Sağlık Bakanlığı olarak, piyasada bulunamayan ilaçların tedarik edilmesi için bir girişimde bulundunuz mu?
2.Sağlık Bakanlığı olarak, yaşanan kur istikrarsızlığının sonucunda, hastaların ilaçlara erişiminde yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında acil bir planınız var mıdır?
3.Sağlık Bakanlığı olarak, hastaların sürekli kullandıkları ve muadili dahi olmayan ilaçların şu anda piyasada bulunamaması üzerine ne kullanmalarını ne yapmalarını öneriyorsunuz?
4. Hastalar tarafından sürekli kullanılma zorunluğu olan kaç ilaç piyasa da bulunamamaktadır? Bu ilaçlar, acil tedavisi gereken veya tedavileri süren hastalar için büyük bir sağlık riskini doğurmayacak mıdır?
5.Kadın doğum ilaçları, insülin, bazı kan sulandırıcılarda yaşanan sıkıntı, hastaların tedavisini olumsuz etkilemeyecek midir? Hastalar bu ilaçları kullanmadıklarında sağlıkları tehlikeye girmeyecek midir?