Gördüler Duydular Biliyorlar!

Gördüler Duydular Biliyorlar!
13 Mart 2012 11:50

Görüyor muyuz?… Duyuyor muyuz? Biliyor muyuz?…

Engelli vatandaşlarımızı ; Görüyor muyuz?…  Duyuyor muyuz?  Biliyor muyuz?…

 

H&H Röportaj – Seyit Tosun

 

Evet, ilk bakışta çoğumuzdan sade bir ‘Evet!’  cevabı gelse de , ‘Onlar’  her gün yanlarından fark etmeden geçtiğimiz , baktığımız ama görmediğimiz , işittiğimiz ama duymadığımız ve bildiğimizi sandığımız ama hissetmediklerimiz…

 

‘Onlar’ engelli vatandaşlarımız…

 

Eğitim hayatına bin bir zorlukla ulaşabilen , sağlık haklarından ‘engeller’ tarafından ulaşmakta güçlük çeken , ve sosyal hayata katılımlarında bizim ‘görmediğimiz’ onlarca ‘engelle’ karşı karşıya olan vatandaşlarımız.

 

Ancak tüm bunlara karşı , gören , duyan ve bilenler var… Bizler de H&H olarak bu ‘kahramanlara’ gittik. Onlar sert siyasi, söylemlerle gündemde değiller , onlar sadece konuşup ne olması gerektiğini  söyleyerek yetinmeyenlerden , onlar ‘taş üzerine taş koyan’  asıl kahramanlarımız…

 

 

Türkiye Gençlik Birliği Derneği’nin ‘Gördüm – Duydum – Biliyorum’ projesi , binlerce engelli vatandaşımıza , STK’lara , Üniversitelere ve parlamenterlere ulaşarak çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyorlar. Sabancı Vakfı’nın yüzlerce proje içinden ilk dokuz’a sokarak desteklediği proje 1 senedir devam ediyor.

 

 

Projeyi yürütenlerden TGBDER Başkanı Elif Serbest ‘  En temel haklar sağlık, adalet ve eğitimdir. Bu alanlara engelliler ulaşamıyorlar. Bununla mücadele edeceğiz. Hedefimiz bu doğrultuda bütün üniversitelere ulaşmak, ve engelli çalışmalarını birçok üniversite kulüplerine anlatmak ve öğretmek bu projede en temel hedefimiz…’ Diyor, ve alkış beklemiyor…

 

 

 

Bizler de hem eğitimi izledik hem de sözü Elif Serbest’e bıraktık.

 

 

GÖRDÜK , DUYDUK VE BİLİYORUZ!

 

Projemiz 2011 yılında yüzlerce proje içerisinde ilk dokuza girerek hibe almaya hak kazandı.Gençlik ve engellilik iki temanın kesiştiği proje. Uzun zamandır gençlik alanında çalışıyoruz. Hem STK’larda hem de engelli alanında çalışıyoruz.

 

 

1 seneden bu yana sürdürülen proje 2011 Nisan’ında başladı. Biz projeyi hem partner kurumlarla hem de üniversite gençlik kulüpleriyle yapıyoruz. Ondan fazla öğrenci topluluğuyla çalışıyoruz.

 

İki tane eğitim verdik. Bu eğitimler öncelikle öğrenci topluluklarıyla kendilerini anlatmaları için verilmiş bir eğitimdi. Öğrenci toplulukları çok sıkı bir eğitim geçirdiler. Her topluluk bu eğitimleri üniversitelerde de uygulamaya başladı.

 

 

 

 

Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesine çok kısa bir içerisinde parmak bastık. Çözüm önerileri getirdik.Sadece sorunu tespit etmekle kalmadık , birçok çözüm önerisini de beraber yaptık. Üniversitelerin  ve kamu kurumlarının engellilerin erişebileceği hale getirilmesi gerekiyor. Biz üniversitelere hızlı bir şekilde , sorumluluklarını hatırlatarak onlara çözüm önerilerimizi sunuyoruz.

 

 

 

Rektörlere, Valiliklere , Kamu Kurumlarına ve Milletvekillerine bu çözüm önerilerini gönderiyor ve takip ediyoruz. Çünkü bu çözümleri getirmediğimiz her an bir insan kaybediyoruz….

 

Biz gençlik olarak ‘Herkes için eğitim’  diyoruz. Eğitim engellilerin de hakkı…

 

 

Biz çalışmalarımızda binlerce engelliye ulaştık. Onların yaşama entegre olabilmeleri , eğitim alanlarına ulaşmaları ve hakları olan sosyal yaşama rahatça kavuşabilmeleri adına mücadele ediyoruz.

 

En temel haklar sağlık, adalet ve eğitimdir. Bu alanlara engelliler ulaşamıyorlar. Bununla mücadele edeceğiz. Hedefimiz bu doğrultuda bütün üniversitelere ulaşmak, ve engelli çalışmalarını birçok üniversite kulüplerine anlatmak ve öğretmek bu projede en temel hedefimiz….

 

 

GÖRDÜM DUYDUM BİLİYORUM HAKKINDA

 

“Gördüm Duydum Biliyorum” projesi engelli olmayan gençlerin engelli çalışmalarına dahil edilmesini hedefliyor. Engellilerin toplumsal hayata katılımda pek çok sorunla karşı karşıya kaldığı Türkiye’de, engelli olanlarla olmayanlar arasındaki iletişimsizlik bu sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki grubun bir araya gelip, beraber çalışma kültürü geliştirmelerinin teşvik edilmesi ise engelli çalışmalarının yaygınlaşmasının ve engelli olan ile olmayanlar arasındaki eşitsizliklerin azaltılmasında etkin yollardan biri olarak görülüyor.

 

 

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı Hakkında

 

Sabancı Vakfı, programlar stratejisi çerçevesinde “Kadınlar, gençler ve engellilere; eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulmasını” amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, hibe programları ile kadın, genç ve engelli alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri projeler desteklenmektedir. İlk kez 2009 yılında açıklanan Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na bugüne kadar 631 sivil toplum kuruluşu başvurmuştur. Başvurular arasından seçilen 19 proje toplam 3,3 Milyon TL hibe desteği ile 71 ilde uygulanmaktadır.