İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Fethi Yaşar: Küçük belediyelere yaptığımız yardımı gören üye oluyor!
13 Nisan 2023 11:47
Halkın Habercisi yazarı Yunus Bülbül, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’la başkanı olduğu İç Anadolu Belediyeler Birliği hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.
H&H RÖPORTAJ
Birliğin delege yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi veren Yaşar şunları söyledi:
Yunus BÜLBÜL: Sayın başkanım, siz İç Anadolu Belediyeler Birliği genel başkanlığına 2014 yılında seçildiniz, göreve geldiğinizde Birliğin durumu nasıldı bu konuda bilgi verir misiniz?
Fethi YAŞAR: İç Anadolu Belediyeler Birliği’ni Sayın Murat Karayalçın Ankara Büyük Şehir Belediye başkanı iken kurmuştur. Kurucu genel başkanı Karayalçın’dır. Ondan sonra çeşitli belediye başkanları da Birliğe genel başkanlık yapmışlar. Benden önceki birlik başkanı olan Çankaya Belediye başkanı Bülent Tanık’ın, yeniden belediye başkanı seçilmemesi nedeniyle Birlik başkanlığı boşaldı. Ben Yenimahalle dışında bir görev almayacağımı belirtmiştim. Çankaya Belediye başkanlığına seçilen Alper Taşdelen’in de Birlik başkanlığını üstlenmeyeceğini söylenmesi üzerine, Birliğin başkanlığına gelmem konusunda bana çok büyük bir baskı gelmeye başladı. Birliğin o tarihte 34 üyesi vardı. Şu anki Birlik genel sekreterimiz Salim Bey de “Ağabey sen aday ol, Birliğin başına geç, Birliği daha yukarılara taşırsın. Adın Birlik için referans olur.” telkinleri de eklenince mecbur kaldım aday oldum. Seçim günü, salonda AKP belediyelerinden gelen sayıca üstünlüğü elinde tutan bir delege çoğunluğu vardı. Bana destek verecek olan CHP’li belediyelerden gelmesi gereken 70 civarındaki delegenin yarıdan fazlası gelmemişti.
BÜLBÜL: Birlik delegeleri nasıl belirleniyor?
YAŞAR: Birlik üyesi belediyelerin başkanları tabii üye, ayrıca üye olan belediyeler nüfus ve meclis üye sayısına göre belediye meclislerinden Birliğe delege gönderirler.
Ben çıktım bir konuşma yaptım baya hareketli bir seçim oldu. CHP’li, MHP’li DSP’li ve çok ilginç bir şekilde AKP’li belediyelerden gelen delegelerin de oylarını alarak birlik genel başkanlığına seçildim. O gün bu gündür de birlik genel başkanıyım. 34 üye ile aldığım Birliğin bugün 200 üyesi var. Türkiye’de en çok üyeye sahip bölge belediye birliği İç Anadolu belediyeler birliğidir. Birliğimize ait binamız var. Bu süreç içinde hemen hemen hiç personel almadık. Üye belediyelerden gelirlerinin Birliğimize aktırılan paylardan elde ettiğimiz geliri küçük belediyelerimize aktarıyoruz. Bu aktarımlar nakit olduğu gibi, araç gereç, çeşitli malzeme olduğu gibi zabıta; maliye; imar gibi konularda üye belediyelere eğitimler veriyoruz. Eğitim ve bilgi amaçlı yurt içi, yurt dışı geziler ve seminerler düzenliyoruz. Birçok küçük belediyemize, proje çizimi, malzemesi dahil parklar yapıyoruz. Bunların hiçbiri diğer bölge belediye birliklerinde olmayan şeyler. İç Anadolu Belediyeler Birliği bugün Türkiye’de ses getiren bir Birlik oldu. Birliğimizin genel sekreteri dahil tüm çalışanları Birliğin başarısı için bütün güçleri ile çalışıyorlar.
BÜLBÜL: Başkanım, Ankara ve Eskişehir belediyesi İç Anadolu bölgesinde yer almasına rağmen neden birliğin üyesi değiller?
YAŞAR: Birliğe üye olunması yönündeki kararı belediye meclisleri veriyor. Sanıyorum, başkanlar bu kararı meclisten geçirmekte zorlanıyorlar.
BÜLBÜL: Sizin başkanlık döneminizde Birliğe üye belediye sayısının katlanarak devam etmesinin nedeni nedir? Ayrıca belediyelere Birlik üyesi olmaları yolunda siz bir davette bulunuyor musunuz?
YAŞAR: Benim ya da Birliğimizin böyle daveti söz konusu olmuyor. Bilhassa bizim küçük belediyelere yaptığımız yardımı hizmeti gören duyan kendiliğinden gelerek üye oluyor.
BÜLBÜL: Birliğin kurucu genel balkanı Karayalçın “Ben belediye başkanı seçildiğimde birçok belediye başkanı gelerek otobüs ya da iş makinesi ve çok değişik türde araç gereç istiyorlardı. Ben bu ihtiyaçları karşılamak için bir Birliğin olması ve o Birliğe ait bir de makine parkının olması gerektiğini düşünerek Birliği kurdum” dedi. Sizin Birliğe ait bir makine parkı kurmak gibi bir düşünceniz var mı?
YAŞAR: Birliğin sahip olduğu iş makinası da var binek araçları da var. İş makinelerini küçük belediyelerimize verdik, onlar kendi aralarında araçları iş ihtiyaçlarına göre kullanıyorlar.
BÜLBÜL: Birliğe üye olan belediyeler İç Anadolu Bölgesine ait bir Birlik olmanızdan dolayı mı yoksa Birlik başkanının CHP’li bir belediye başkanı olmasından dolayı mı üye oluyorlar?
YAŞAR: Hayır öyle bir şey yok. Birliğimize üye belediyeler sadece CHP’li değil, AKP’li; MHP’li; İYİ Parti’li ve bağımsız olanı da var.
BÜLBÜL: Şu anda Birlik üyesi belediyelerine baktığımızda Karadeniz Bölgesinde Zonguldak’tan, Ege Bölgesinde İzmir’den ve Denizli’den, Akdeniz Bölgesinde Adana’dan; Doğu’da Tunceli’den ve Kahramanmaraş’tan üye belediyeleri ile bir anlamda İç Anadolu Belediyeler Birliğini aşmış, Türkiye birliğine benzer bir yapı ile örnek bir hal aldığını görüyoruz.
YAŞAR: Onu öyle değerlendirmeyelim. Türkiye Belediyeler Birliği çok büyük bir bütçeye ve imkana sahip, bizimki onun onda biri değil. Bizim küçük bir bütçe ile Birlik üyesi belediyelerimizin eğitiminden, park bahçe hizmetine, imarından kanalına, yoluna kadar yanlarında oluyoruz, idari teknik personel, araç gereç alet edevat yardımında bulunuyoruz. 3.000 nüfuslu, 5.000 nüfuslu, 10.000 nüfuslu belediye, bir bina yatıracak teknik elamanı yok. Getiriyor bize, adasını parselini çapını mimar mühendislerimiz ile gereken her çalışmayı onlar için yapıyoruz.
BÜLBÜL: Hem teknik hem de lojistik desteği veriyorsunuz yani?
YAŞAR: Tabii tabii aynen öyle. Bizim yaptığımız yardımlaşma, dayanışma ve eğitimdir. Bir anlamda belediye hizmetlerini nasıl daha iyi yapabilirizin dayanışmasıdır.