İstanbul’da 1 Mayıs!

İstanbul’da 1 Mayıs!
1 Mayıs 2024 12:06

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına rağmen, İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin vermedi. Alınan tedbirler kapsamında, sabah erken saatlerde Taksim Meydanı’na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı. Sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin bir araya gelerek Taksim’e yürüyüşe geçmesi planlanan Saraçhane Meydanı’nda güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı.

 

Fotoğraf: DİSK

 

12.14 – Tertip komitesi, eylemin sonlandırıldığını duyurdu

 

12.00 – Saraçhane’de polis “dağılın” uyarısı yapıyor, kalabalık “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları attı

 

11.35 – Saraçhane’de polis müdahalesi başladı

 

 

Saraçhane’deki toplanma noktasından Taksim’e yürümek isteyen grup Unkapanı’ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polisle karşı karşıya geldi. Gruptaki bazı kişiler barikatı zorlarken, polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti.

 

11.20 – DİSK yöneticileri, emniyet yetkilileriyle görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı. Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet Unkapanı kemerlerine yürüyor.

 

10.04 – Beşiktaş’ta 30 kişi gözaltına alındı

 

 

Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda müdahale etti, 30 kişi gözaltına alındı.
10.00- Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane’de
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane’ye geldi. CHP heyeti, sendikaların 1 Mayıs kararına uyacaklarını bildirdi.

CHP lideri Özel, “Maalesef İçişleri Bakanının üzerindeki bir irade tüm uzlaşmaları ve bayramı bayram gibi kutlamak için mücadele imkanlarını kapatıyor. Yoksa İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her konuda her aşamada bir yerde tıkanılıyor. Birileri Taksimi kendine egemenlik olarak görüyor ve bunu engelleyince egemenliğimiz sarsılacak zannediyorlar. Oysa ki herkes Taksim’e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz” dedi.

İmamoğlu, “Muhtemelen bugün de emekçinin 1 Mayıs’ta Taksim’de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu. Saraçhane böyle özel bir konuma evrildi. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs’taki şölene kutlamalarına kavuşuruz” diye konuştu.

 

 

Sezgin Tanrıkulu da, “CHP artık meydanlarda, Genel Başkan meydandaysa örgüt de belediye başkanları da artık meydanlarındadır” dedi.

09.58 -Feministler” pankartı arkasında bir araya gelen kadın ve LGBTİ+’lar da Aksaray’da toplandı

 

09.53 DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu 1 Mayıs ablukasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Taksim’in yeniden kapatıldığı 2013 yılından bu yana 1 Mayısımızın özgürce Taksim’de kutlamak için hem hukuksal hem fiil bir mücadele veriyoruz. AYM kararları AİHM kararlarına dayanarak bu yıl 1 Mayısı Taksim’de kutlamak istiyoruz. Bunun tam tersi mümkün. Bu barikatlar, bu gözaltılar ablukalar değil. Herkesin özgürce 1 Mayıs’ı Taksim’de kutladığı sonra dilediği gibi çocuğu çoluğuyla geçirebildiği bir gün olmalıdır 1 Mayıs. Bunu mutlaka ama mutlaka başaracağız”
09.52 – Pangaltı’dan Taksim’e yürüyen Umut-Sen üyeleri gözaltına alındı.

09.40 – Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen ESP, SGDF, SKM ve Alınteri üyeleri gözaltına alındı. (Fotoğraf: ETHA)

09.30- Taksim’e çıkmaya çalışan SODAP ve Gençlik Meclisleri üyeleri Şişli’de gözaltına alındı. En az 10 gözaltı var
09.25- Beşiktaş’tan Taksim’e doğru yürümek isteyen, aralarında avukatların da olduğu yaklaşık 30 Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi gözaltına alındı.

09.10 – Unkapanı kemerleri de polis ablukası altında. DİSK’in otobüsünün üzerine “Yaşasın 1 Mayıs! Ekmek, Adalet, Hürriyet” yazıldı.
09.00- Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Taksim’de kazancı yokuşunda, 1 Mayıs 1977’de yaşamlarını yitirenleri andı ve karanfil bıraktı.

 

08.50- Hareketliliğin olmadığı Taksim’de otellerde kalan turistlerin de araç bulamadığı için valizleriyle yürüyerek alandan ayrıldığı görüldü.

 

08.42 – Taksim’e çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri gözaltına alındı Gençlik Komiteleri üyeleri, İstiklal Caddesi’ne çıkan ara sokaklarda “Yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla yürüdü. Yaklaşık 15 kişiden oluşan grup, bir süre yürüdükten sonra polisler tarafından engellendi ve gözaltına alındı.

 

08.00 -1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane’de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi.

 

07.00- Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe’de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy’de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.

 

 

05.30- İstanbul Valiliği’nin açıkladığı deniz ve raylı sistem ulaşım ağlarındaki kısıtlama uygulamaları başlatıldı.

 

 

04.00- Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı.