Erdoğan yine AB'yi eleştirdi: '50 yıldır kapıdayız'

Erdoğan yine AB'yi eleştirdi: '50 yıldır kapıdayız'
6 Şubat 2013 16:45

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Slovakya Başbakanı Robert Fico ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

 

 

 

İlk konuşmayı yapan Robert Fico, ‘Türkiye’nin AB üye ülkesi olma kararlılığı ve arzusunu hatırlatmak isterim. Bizler AB kriterlerini yerine getirmiş tüm ülkelerin AB üyesi olabilmeleri kurulanın arkasında duracağız. Eğer bu ilke artık geçerli değilse bunu açıkça ifade etmek AB’ye düşer’ dedi.

 

 

 

 

 

Slovakya Başbakanı Fico’nun ardından konuşan Başbakan Erdoğan, ‘Dost müttefik Slovakya’ya yaptığım bu ziyaret ve mevkidaşım ile bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Askeri alanda ilişkilerimiz var, NATO’da birlikteyiz özellikle patriot sürecinde verdikleri destek için teşekkür ederim. Heyetlerarası görüşmelerde Türkiye, Slovakya ve bölgedeki gelişmeleri ve AB konularını ele aldık. Slovakya’nın AB sürecinde Türkiye’ye verdiği destek nedeni ile şükranlarımı iletmek isterim’ dedi.

 

 

 

 

 

 

50 YILDIR KAPIDAYIZ

 

 

 

 

 

AB sürecine değinen Başbakan Erdoğan, ‘AB’nin kapısını çalışımız sene 1959. AB’nin kuruluş çalışmalarıyla neredeyse beraberiz. 1963’te resmi müracaatımız var. 50 yıl geçti. Biz hala kapıdayız. Bize ‘Şunu yapamadınız’ diyemediler. Birisine olumsuz cevap vermek isterseniz bahane boldur. İstediğiniz bahaneyi söylersiniz. Biz de bir fıkra var kurt kuzuyu yiyecek. Ne yaptım da beni yiyorsun diyor. Suyu bulandırdın diyor ve kuzuyu yiyor. Bugüne kadar hep böyle geldik ama biz kuzu değiliz, bunu da görüyorlar. Biz sabırla devam ediyoruz. Bu nereye kadar olur bu ayrı bir konu. Bir yerde biz de artık noktayı koyarız’ dedi.

 

 

 

 

 

 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE SALDIRI

 

Bir gazetecinin ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyla ilgili olarak ‘İmralı ile başlayan süreci sabote etmeye yönelik olduğunu düşünüyor musunuz? Almanya’nın üzerine düşeni yapmadığı yönünde iddialar var’ sorusu üzerine Erdoğan, 

 

 

 

 

 

Bu saldırıyla ilgili dışımızda birçok değerlendirmeler, yorumlar yapılıyor. Bu budur veya yüzde 100 böyledir demek mümkün değil. Şu anda güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız, ABD’nin de göndermiş olduğu birimlerle müşterek bir çalışmanın içindeler. Şunu açık söylemeliyim, ABD’den gelenler de dahil olmak üzere Almanya ve Fransa ile yapılan görüşmeler neticesinde İmralı ile yapmış olduğumuz çalışmayı engellemeye yönelik bir adım dahi olsa bu bizim çalışmalarımızı engelleyemez. Şu anda takvim çalışmaktadır. Asıl olan bu olayın failler zincirini ortaya çıkarmaktır. Ortada bir canlı bomba vardır, kimler yönetmiştir, nasıl gelmiştir. Bunların ortaya çıkması lazım. Belli bağlantıları açıklandı. O ortadadır. Daha önceden nerelerle bağlantılı olduğu, nerelerden geldiği bazı ülkelere bildirilmiştir. Ama ne yazık ki iş hep ucundan tutulduğu için buraya gelmiştir. Biz şu anda kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Terörle mücadeleyi bu işlere kurban etmek istemiyoruz’ dedi.