Engelli Muhammed'in 2. Kişisel sergisi'ni CHP'li Çetin açtı

Engelli Muhammed'in 2. Kişisel sergisi'ni CHP'li Çetin açtı
27 Mart 2013 09:03

Zihinsel engelli ve okuma yazması olmayan, konuşma yeteneği de bulunmayan Muhammed Yalçın’ın ‘Engel Tanımayan Renkler’ adlı resim sergisi TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde Ankaralı sanarseverlerle buluştu.

Engellerini resim yaparak aşan ve kendi iç dünyasındaki düşüncelerini figüratif teknikte rengarenk resimlerle ortaya koyan 23 yaşındaki zihinsel engelli Muhammed Yalçın’ı favori ressamları arasında götermişti. Engelli Muhammed, ilk sergisini CHP Genel Merkezi Müsesi’nde Kılıçdaroğlu tarafından açılmıştı. Yoğun gündemi nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun katılamadığı sergisinin açılışına CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, CHP Engelliler Üst Kurul Üyesi H. Erman Eranıl ile birlikte gerçekleştirdi. CHP il ve ilçe teşkilat üyeleri de serginin açılışına katılarak destek verdi.Yoğun ilginin olduğu sergide Muhammed Yalçın’ın 6 aylık sürede akrilik boya ile çalıştığı 35 adet soyut-figüratif resim çalışmaları ilgiyle izlendi.

Geçtiğimiz yıl Ankara’nın Altındağ ilçesinde yaşadığı gecekondusunun iç ve dış duvarlarına yaptığı resimlerle adını duyuran Muhammed, kendi iç dünyasını anlatan soyut tarzda renklerle resimler yapıp, engellerini aşmayı başardığı belirtildi. CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, konuşma yeteneği gelişmeyen, okuma ve yazması da olmayan Muhammed’in iç dünyasındaki çocuksu figürlerle yaptığı rengarenk resimlerle sanatın içinde olmayı başarmış bir ressamın sergisini açmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Çetin, “Muhammed, insanlara hayal kurmanın lüks olmadığını yaptığı resimlerle anlatmaya çalışıyor. Kendi dünyasındaki figürlerle ve renklerle yaptığı resimlerle engellerini aşmış bir ressam. Bu nedenle ailesini tebrik ediyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Sergi açılışına CHP Engelliler Üst Kurul Üyesi engelli M. Erman Eranıl da Muhammed’e destek verdi. Tekerkekli sandalyesi ile sergi açılışına katılan Eranıl, “Tüm ülke genelinde engellilerle bağlantı kurup, proğramlar hazırlıyarak yapılan kaynaşmalarla engellilerin engellerini aşmaya çalışıyoruz. Engeli diye bir köşede kalan engellilerin mutlaka bir yeteneği vardır. Bu yeteneği keşfedip topluma ve ekonomiye kazandırmak tüm insanların görevleri arasında olduğuna inanıyorum. Bunlardan bir tanesi de Muhammed. Yaptığı resimlerle ilgileri üzerine toplamayı başaran bir yetenek” diye konuştu.