CHP, emeklinin sorunlarını meclise taşıdı

CHP, emeklinin sorunlarını meclise taşıdı
24 Kasım 2012 10:13

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emeklilerin sosyal ve ekonomik durumlarının ve sorunlarının tespiti, alınacak tedbirler için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

 

 

Köktürk ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına verilen önergede, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nce 47 ilde, 4 bin 362 emekliyle yapılan araştırmaya işaret edilerek, “Çocuğu işsiz olan emeklilerin oranı yüzde 60.5 çıkmaktadır. Emeklilerimizin yüzde 72,2’si günlük gazete alamamaktadır. Emeklilerimizin yüzde 88,8’i kitap satın alamamaktadır.‘Ülkemizin bir emeklisi olarak, mutlu bir yaşam sürdürebildiğinize inanıyor musunuz?’ sorusuna emeklilerimizin yüzde 95,6’sı hayır, sadece yüzde 4,4’ü evet mutluyum yanıtı vermiştir” denildi.

 

 

 

10 milyona yakın emeklinin maaşlarına bakıldığında tamamına yakınının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekilen önergede şu ifadeler yer aldı:

“Pek çok emekli de, açlık ve yoksulluk sınırının altında bir maaşa maruz kaldıkları için ileri yaşlarına ve fiziki yıpranmalarına rağmen çalışmaktadır. Çalışan emeklilerden yapılan Sosyal Güvenlik Destek Pirimi kesintileri ise, emeklilerin mağduriyetlerini daha artırmaktadır.İntibak Yasası olarak da nitelenen ve 2013 yılında yürürlüğe girecek olan yasa da emeklilerimizin sorunlarını çözmekten ve gerçek anlamda intibakı sağlamaktan oldukça uzaktır. Bu ve buna benzer araştırmaları emeklilerimizin ‘çığlığı’ olarak algılayıp, emeklilerimizin durumunu iyileştirecek, ekonomik yönden nefes almalarını sağlayacak yeni düzenlemeler gerekmektedir.”