Dövize endeksli TL Mevduat’ Allah’a emanet: Dua edin, tutsun!

Dövize endeksli TL Mevduat’ Allah’a emanet: Dua edin, tutsun!
9 Ocak 2022 10:41

Yeni ekonomi politikası kapsamında Merkez Bankası’nın art arda faiz düşüşü gerçekleştirmesi doları fırlattı. 20 Aralık günü 19 TL’ye dayanan dolar ilk kez yürürlüğe konulan “Dövize endeksli TL mevduat” aracının devreye alındığının duyurulmasıyla geri çekildi, 12 TL’ye indi.

 

Fotoğraf: Reuters/ Murad Sezer

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre söz konusu yeni finansal araç açıklandıktan hemen sonra uygulanmaya başladı ama henüz yasal dayanağı oluşmadı. Geçtiğimiz hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu bu yeni aracın yasal alt yapısını oluşturmak için toplandı.

 

 

Uzun tartışmaların yaşandığı görüşmelerde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman düzenlemeyle ilgili “Fiyat istikrarı sağlar mı?” sorusuna, “Siz de çok iyi biliyorsunuz ki bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki fiyat istikrarının en büyük tehdidi dövizdir. Hani, dua edin de bu ürün gerçekten tutsun, oynaklık azalsın” dedi.

 

 

Bakan Yardımcısı Zaman’ın sözleri üzerine HDP Milletvekili Garo Paylan, “Duayla olacaksa edelim ama bu işler duayla olmuyor”, CHP Milletvekili Cavit Arı, “Duayı biz değil de siz edin” diye seslendi. Daha sonra söz alan Paylan, getirilen düzenleme anayasaya aykırılıklar nedeniyle döndüğünde sistemik bir riskle karşılaşılabileceği uyarısında bulundu, “İşimiz duaya kaldı” diyorsunuz. Yani, vallahi, işi Allah’a bırakıyorsunuz ama Allah akıl fikir vermiş arkadaşlar” dedi. Bunun üzerine AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, “Ne var? Söz gelimi bunu söyleriz” diye karşılık verdi.