Diyanet, aynı kitabın basımı için 30 gün arayla iki farklı ihale düzenledi!

Diyanet, aynı kitabın basımı için 30 gün arayla iki farklı ihale düzenledi!
19 Ağustos 2022 11:10

Diyanet, “Hayatın Tekrarı Yok” isimli kitabın basım işini pazarlık yöntemi ile istediği şirkete verebilmek amacıyla 30 gün içinde iki farklı ihale düzenledi.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre bütçesi ve gerçekleştirdiği hoyrat harcamalar ile tartışılan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kamu İhale Kanunu’nun etrafından dolanmak için yaptığı uygulama, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. Başkanlık, pazarlık yöntemini kullanabilmek için 90 bin adet bastırdığı, “Hayatın Tekrarı Yok” isimli kitap için 30 gün arayla iki farklı ihale düzenledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Döner Sermayesi İşletmesi, 8 Haziran’da, “Hayatın Tekrarı Yok” isimli kitabın basımı için ihale açtı. İhalede, kanun ile belirtilen parasal limit olan 728 bin TL’nin altında kalan ihaleleri pazarlıkla yapabilmeye olanak sağlayan Kamu İhale Kanunu’nun 21/f maddesinden yararlanıldı. Sözleşme bedeli, aynı iş ikiye bölündüğü için 728 bin TL’lik sınırın altında kaldı ve pazarlık yöntemiyle aynı şirkete verildi.

 

 

ADRES AYNI

 

 

Diyanet, 8 Haziran 2022 tarihli ihalenin sözleşmesini 20 Haziran’da Başak Matbaacılık isimli şirket ile imzaladı. Sözleşme bedeli ise kayıtlara, 549 bin TL olarak geçti. İhale kapsamında Hayatın Tekrarı Yok isimli kitabın 45 bin adet bastırılacağı belirtildi.

İlk ihaleden 30 gün sonra, 6 Temmuz’da aynı kitap için yeni bir ihale daha açıldı. Bu ihalede de 21/f ile yapıldı. Diyanet, 20 Temmuz’da ilk ihalenin de yüklenicisi olan Başak Matbaacılık isimli şirket ile anlaştı. Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin bedeli ilk ihaledeki gibi 549 bin TL oldu. Kitapların basım adedi de yine 45 bin olarak belirlendi.

 

 

DEV HARCAMA

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022’nin ilk Ocak-Temmuz döneminde bastırdığı dini kitaplar için 19 milyon TL harcadı. Dini Bilgiler Soruları, Dualarımı Öğreniyorum ile Kur’an ve Sünnete Göre Yaşamak kitapları için 29 Nisan’da 620 bin TL’lik sözleşme imzalayan idarenin bastırdığı diğer kitaplar ve maliyetleri şöyle sıralandı:

•Peygamber Hikayeleri, Zehra’nın Hadis Günlüğü, Elif ile Efe Umre’ye Gidiyor: 538 bin 750

•Hikayelerle Çocuklara 40 Ayet, Hikayelerle Çocuklara 40 Dua, Hikayelerle Çocuklara Esma-i Hüsna: 672 bin TL

•Hz. Muhammed’in Hayatı Hatemü’l Embiya: 695 bin 700 TL