CHP’li Süllü’den Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’na 5 çağrı!

CHP’li Süllü’den Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’na 5 çağrı!
27 Haziran 2023 09:44

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Dr. Jale Nur Süllü, vize krizi, Gümrük Birliği Anlaşması, Suriyeliler, düzensiz göçmenler ve yasa tekliflerinin komisyonun öncelikli gündem konuları olması çağrısında bulundu.

 

 

28. Yasama Dönemi’nde Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu üyeliği görevine seçilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, komisyonun ilk toplantısında söz alarak vize krizinin çözümü, Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi, üyelik müzakerelerinin canlandırılması ve geçici koruma statüsünde olan Suriyeliler başta olmak üzere düzensiz göçmen sorunlarının çözümüne katkı sunulmasının öncelikli gündem konuları olması gerektiğini söyledi.

 

 

“VATANDAŞLARIMIZ VİZE SIKINTISI YAŞIYOR”

 

 

“Şu anda son derece gündemde olan bir Schengen vize problemi var” diyen Süllü, “Vatandaşlarımız bu vize sorunu nedeniyle son derece sıkıntılılar. Vize ret oranları neredeyse yüzde 50’lere ulaştı. Bizler de milletvekilleri olarak uzun süredir vize almak isteyenlerin randevu başvurularını aracılık etmek durumuna gelmeye başladık” dedi.

 

 

“GÜMRÜK BİRLİĞİ VE SURİYELİLER KONUSUNDA KOMİSYON İNİSİYATİF ALMALI”

 

 

Süllü, “Ayrıca geçici koruma altında olan Suriyeliler, sığınmacılar ve düzensiz göçmenler konusunda da komisyonumuz üzerine düşen görevi yaparak AB ile ilişkilerde özellikle gündeme getirmesini bekliyoruz” beklentisini gündeme getirdi.

“Öte yandan Avrupa Birliği ile imzaladığımız Gümrük Birliği Anlaşması’nın da revize edilmesine ihtiyaç” olduğunu kaydeden Süllü, “Bu anlamda Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi konusunda da komisyonumuzun inisiyatif alması gerektiğine ve gündeme getirmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

 

“KOMİSYON DAHA AKTİF ROL ALMALI”

 

 

Yeni yasama döneminde komisyona havale edilen yasa tekliflerinin de gündeme alınmasına yönelik beklentisini paylaşan Süllü, “Komisyonumuza havale edilen tekliflerini mutlaka görüşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü tali komisyon olduğumuz için yasa teklifleri çoğunlukla görüşülmemiş. Dolayısıyla bu konuda da komisyon başkanımızın inisiyatif alıp özellikle AB uyum sürecine katkı sunmasını bekliyoruz. Umarım AB uyum sürecinde etkin rol alacak şekilde bizler üzerimize düşen görevi yerine getiririz” ifadelerini kullandı.