CHP’li Şevkin: Nüfusun yarıdan fazlası borçlu yaşıyor!

CHP’li Şevkin: Nüfusun yarıdan fazlası borçlu yaşıyor!
10 Ağustos 2023 11:19

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ekonomik kriz, derin yoksulluk, her gün gelen zamlar, fahiş vergi artışlarının vatandaşı da esnafı da isyan noktasına getirdiğini dile getirdi.

 

 

Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesinin 21 Haziran – 18 Temmuz haftasında 43,8 milyar lira artarak 2 trilyon 300 milyar lirayı aştığını dile getiren Dr. Şevkin, “Söz konusu haftada tüketici kredileri 11,3 milyar, kredi kartı borç bakiyesi ise 32,5 milyar lira arttı. Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri 331 milyar lira artarak 1 trilyon 452 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise 396 milyar lira büyüyerek 850 milyar liraya kadar çıktı. 1 Ocak- 4 Ağustos 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,3 oranında artarak 8 milyon 523 bin oldu” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI”
İktidarın siyasi sonuçlarından korktuğu için mücadele etmek yerine idare etmeye çalıştığı enflasyonist sürecin ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini büyütmeye devam ettiğini vurgulayan Dr. Şevkin, Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırının Temmuz’da 1.285 lira artarak 11 bin 658 lira ile yine Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere belirlenen 11 bin 402 liralık asgari ücreti geçtiğini söyledi. Diğer bir ifadeyle asgari ücretin henüz cebe girmeden açlık sınırının altında kaldığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Türk-İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını ise 37 bin 974 lira olarak hesapladı. Yoksulluk sınırı önceki aya göre 4 bin 185 lira arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve gelir gelmez reel ekonomiyi göz önüne alarak hareket edeceklerini belirtti. Ancak yalan dolanla ekonomi idare edilmeye çalışılıyor. Kamuda tasarruf tedbirleri uygulanacağını belirttiler ama bir de baktık ki kiralık araçlara milyonlarca lira para akıtılmış. Sarayın günlük masrafı 18 milyon lira, sarayın korumalarının günlük maliyeti 10 milyon liradan fazla. Kamuda her an klimaları açık 115 bin makam aracı var. En küçük bir olayda vatandaştan iban isteyenler, vergi üzerine vergi yükleyenler, zam üstüne zam yapanlar her nedense ‘itibardan tasarruf olmaz’ mantığıyla hareket ediyor” ifadelerini kullandı.
Önceki gün yağ, şeker ve çay dahil 240 ürüne yeni zamlar geldiğini AKP’nin adının zam, zulüm olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, 10 milyona yakın emeklinin de 7 bin 500 lira ile geçinmek zorunda bırakıldığına işaret etti.

 
“NÜFUSUN YARIDAN FAZLASI BORÇLU YAŞIYOR”
İktidarın, ekonomide ülkeyi uçuruma sürüklediğini belirten CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Ekonomik yaşam dip yapmış durumda. Türkiye nüfusunun yarıdan fazlası borçlu yaşıyor. Vatandaşlar borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Ekonomik kriz boşanmaları, cinayetleri, iflasları, toplumsal olayları beraberinde getiriyor. Eğitim-öğretim de olumsuz etkileniyor. Türk lirası son iki ayda yüzde 25’ten fazla değer kaybetti. Çocuklar et ve süt ürünlerine ulaşamıyor. Türkiye’nin en büyük banknotu 200 Lira para olmaktan çıkıp ‘pul’a dönüştü. Enflasyonla mücadele edemeyen, kamuda tasarruf tedbirleri açıklamalarına rağmen kamunun kaynaklarını hovardaca kullanan, lüks, şatafat içinde yaşayan iktidar ve çevresindekiler; ekonomik zorluklar nedeniyle artık nefes alamaz hale gelen milleti umursamıyor.”