CHP’li Gök: Bant daraltma hangi hukuki dayanakla uygulandı?

CHP’li Gök: Bant daraltma hangi hukuki dayanakla uygulandı?
15 Kasım 2022 09:44

İstanbul İstiklal Caddesi’nde önceki gün meydana gelen terör saldırısının ardından Türkiye’deki internet servis sağlayıcıları tarafından sosyal medya platformlarına erişim kısıtlandı. RTÜK, patlamayla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı kararıyla yayın yasağı getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından söz konusu sosyal medya platformlarına erişimde ülke genelinde “bant daraltılması” uygulamasına gidildiği kaydedildi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine getirerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi verdi.

 

 

Gök şunları kaydetti:

 

 

13 Kasım 2022 tarihinde, saat 16.20 sularında, İstanbul Taksim’de meydana gelen bombalı terör saldırısı sonrasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) olaya ilişkin yayın yasağı getirmiştir. Söz konusu gelişmelerin ardından sosyal medya platformları erişilemez hale gelmiş, Bilgi Teknolojileri Kurumu(BTK) bu platformlarda bant daraltmasına gidildiğini açıklamıştır. İlgili birimlerin talebi üzerine bant daraltmasının uygulandığını açıklayan BTK, talebin nereden geldiğine ve hangi amaçla söz konusu uygulamanın yapıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın keyfi olarak uygulanan erişim engelleri ifade ve haber alma özgürlüğüne darbe vuran, hukuk tanımayan bir anlayışın ürünüdür. BTK bant daraltma uygulamasını hangi talep üzerine ve hangi hukuki dayanağa istinaden yaptığını ivedilikle açıklamalıdır. Ülkemizde şiddeti ve kutuplaşmayı yasaklar değil ancak özgürlükler sona erdirebilir.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. BTK’dan bant daraltma uygulamasını talep eden birimleri açıklar mısınız?
2. Bant daraltma hangi hukuki dayanağa istinaden uygulanmıştır?
3. Bant daraltma uygulaması hangi amaçlar doğrultusunda uygulanmıştır? Sosyal medyada veri akışını engellemenin faydaları nelerdir? Söz konusu amaçlara uygulama sonucunda ulaşılmış mıdır?
4. Bant daraltma uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerini açıklar mısınız?
5. Sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulandığı saatlerde BTK Başkanı hangi yöntemle sosyal medyada paylaşım yapmıştır?
6. Bant daraltma uygulamasının ifade ve haber özgürlüğüne aykırı olması sebebiyle konuya ilişkin herhangi bir resmi süreç başlatılması düşünülmekte midir?